Желяз Андреев: Свободен съм благодарение на правителството (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7660777 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Фейсбук/Бойко Борисов

"Вече съм свободен, червената бюлетина за мен падна благодарение на усилията на правителството, премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров." Това каза Желяз Андреев след като лично получи официалният документ за сваляне на червената бюлетина на Интерпол в Министерския съвет на среща с Борисов. Той благодари на всички институции, застанали зад него, както и на обществото.

"Червената бюлетина на Желяз Андреев и на неговите колеги са свалени от Интерпол и те вече са свободни хора. Благодаря на главния прокурор Сотир Цацаров, на МВР и на всички колеги и институции, на българското общество, които помагаха Желяз и другите младежи да не бъдат задържани и екстрадирани в САЩ", написа по-късно в страницата си премиерът Бойко Борисов.

Какво постигнахме дотук: оттегляне на молбата за екстрадиция, благодарение на комбинираните усилия - политически и юридически. И разбира се, непредаването на искането за екстрадиция на останалите ваши колеги.  Ситуацията, в която се намирахте, беше такава, че не можехте да си позволите да отидете в една съседна страна, защото не знаехте какво се ви чака. С нашите усилия, на МВР и правителството най-после имате едно писмо", обясни главният прокурор Сотир Цацаров на Желяз.  И цитира писмото : " Във  връзка с обявените за международно издирване с цел арест и екстрадиция за САЩ български граждани на Желяз Андреев и останалите, ви уведомявам, че на 29 юли генералният секретариат на Интерпол, че лицата са прекратени за международно издирване по молба на Интерпол-Вашингтон. Като причината за прекратяване е заповедта за задържане не е валидна. С оглед на новопостъпилата информация лицата са снети от общодържавно издирване в системата на МВР". И последанта пречка вече е премахната, каза Цацаров и връчи писмото на Желяз Андреев.

Желяз Андреев: Свободен съм благодарение на правителството (Снимки и видео)

Миналата година САЩ поиска екстрадицията на момчето заради разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Незабавно правителството започна да преговаря със САЩ по неговия случай. В резултат през октомври 2018г. американското правителство оттегли искането за екстрадиция на Желяз, но едва сега бе свалена червената бюлетина срещу него.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното