Архитект Ивайло Петков е първото ново име в отбора на Фандъкова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7661105 www.24chasa.bg
Арх. Ивайло Петков е с бялата риза.

Архитект Ивайло Петков е първото ново лице, което ще влезе в листата на ГЕРБ за общински съветници в София. Той бе представен вчера от столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителството на нова детска градина в Курило.

Той е преподавател в УАСГ един от основателите на "Група град", които през годините бяха едни от най-големите ни критици, но винаги са участвали активно в работата за промяна на града с идеи и предложения, обясни кметът.

Фандъкова постави три основни задачи, които ще имат архитектите през следващия мандат на Столичния общински съвет. Първата е да бъде приета споделената визия на града. "Тя е почти готова и трябва да започне максимално бързо стегнато и организирано работата по Общия устройствен план, който да ни гарантира опазването на зелените пространства и планирането на новите територии, за да нямаме старите проблеми - презастрояване, собственост", поиска Фандъкова.

Да се довърши и приеме наредбата за градската среда и дизайн е втората основна задача на архитектите. Много бързо тя трябва да е факт, за да можем да подредим града и той да изглежда добре, каза още Фандъкова.

Третата задача е да се направи новата структура, която да отговаря за инвестиционни проекти. Екипът трябва да следи и да отговаря за целия процес от проекта до завършването на завършването му. По този начин ще има по-добра организация и контрол, обясни кметът.

"Приех да взема участие в едно надграждане на града, който е един организъм и той живее. Градът трябва да се отвори към публичните пространства, а аз работя повече от 20 г. в тази посока и съм силно мотивиран да работя, за да има нови правила в града, които да контролират презастраховането и да направят публичните пространства приятни и приветливи", обясни арх. Петков. Освен това ще работи и по нови механизми, за да направи града по-чист.