Анна Александрова: При отмяна на съкратеното следствие процесът ще продължи много дълго

https://www.24chasa.bg/novini/article/7661171 www.24chasa.bg
Анна Александрова СНИМКА: Архив

Въвеждайки отмяна на съкратеното следствие, общият ред ще продължи много дълго, това е изключително болезнена тема за пострадалите, много дълъг процес, ако липсват свидетели и експертизи, коментира пред журналисти председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Анна Александрова от ГЕРБ, предава БТА.

Поводът е подписката за отпадане на съкратеното съдебно следствие, която внасят в парламента близки на жертви на тежки престъпления. Те бяха подкрепени от БСП, които са предложили изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за отпадане на съкратеното съдебно следствие в случаи на тежки телесни повреди и убийства.

Анна Александрова отново представи мотивите за предложените от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс за ограничаване на възможността за намаляване на присъдата при тежки престъпления. Управляващите предлагат да се запази институтът на съкратеното съдебно следствие, но присъдата да може да се намалява вместо с една трета - с една пета, като съдът да има право да решава за всеки конкретен случай дали да редуцира или замени присъдата с по-лека.

Предстои обсъждане в правната комисия, да изслушаме всички експертни мнения на Министерството на правосъдието, на главния прокурор, на върховните касационни съдии, да чуем всички гледни точки, включително и на пострадалите, коментира Александрова.