Адекватно заплащане и механизъм, който да го гарантира, поискаха медицинските специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7661285 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Правителството да гарантира поне две минимални заплати като възнаграждение за медицинските сестри, акушерки и фелдшерите. И да се разработи механизъм, който да задължи болниците и работодателите на медиците да дават парите, които държавата им отпуска, за заплати. За това ще продължат да настояват медицинските специалисти, които вече шести месец протестират, обявиха те в парламента след среща с представители на БСП.

Обещаните от премиера Бойко Борисов 50 млн. лв. за заплати отдавна са преведени по болниците, но медицинските специалисти са категорични, че те не са отишли за техните възнаграждения.

"Това са средства, които са отпуснати на болниците, но няма механизъм, който да задължава болницата и работодателя, да ни бъдат изплатени като възнаграждение", подчерта пред журналисти съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите в България Бойка Анастасова.

"Механизмът, по който е изградена цялата ни здравна система е виновен, принципът, който ни принуждава да търгуваме със здравето на хората, принципът, който ни задължава и ни подтиска да се развиваме като специалисти - това са законите, нормативни актове и какво ли още не", каза тя.

Медицинските сестри показаха фиш от заплатата на своя колежка за месец юни, от който се вижда, че жената е получила 476 лв. за труда си. "Ето го увеличението. Никакво увеличение няма!", подчертават медицинските специалисти.

"Имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които ще предложим", обясни пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Първото е болниците да не са търговски дружества. Срещнахме тяхното пълно разбиране. И миналата година го обсъждахме. Сега по време на бюджетната процедура и бюджета на НЗОК ще го внесем отново. Предложението ни е да има държавни, общински и частни болници. Но тези частни, които искат да останат търговски дружества, да се намери начин за финансиране - чрез частни фондове, допълнително осигуряване, застрахователни фондове и тн. Държавните и общински болници обаче да не бъдат търговски дружества и да се финансират от НЗОК", каза тя.

"Обсъдихме и възнагражденията. Тяхното искане отдавна и обещание от правителството за увеличение на заплатите на две минимални не се случва. Затова ние пак в бюджетите ще внесем конкретните числа за увеличаване на заплатите. Най-тежък е въпросът за кадрите. За тях е изключително важно, че няма кой да ги наследи, колегите им заминават, няма млади, които да учат и тн. Тези милиони бяха обещани за заплати на медицинските сестри. Те не са стигнали до тях. Дадени са на болниците и те са ги разходвали за други техни нужди", каза още Нинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.