Ученици стават ловци на трюфели в двора на гимназия, ще си купуват компютри с парите от продажбата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7662003 www.24chasa.bg
Кучето Рекс, взето от общинския приют, е част от охраната на защитената територия. Скоро към него ще се присъедини и обучен четириног търсач на трюфели. СНИМКА: Дима Максимова

-

Берачи разораха двора, така разбрахме за находищата, разказва директорката на училището по електроника в Търново Нели Николова

Черните трюфели в училището са сравнително дребни.
Черните трюфели в училището са сравнително дребни. СНИМКА: Дима Максимова

-

Два екоклуба ще се грижат за ваденето и пакетирането на скъпите гъби в защитената територия

- Проектът е одобрен от министерството на образованието

Ученическа ферма за трюфели и защитени видове откриха официално на първия учебен ден в двора на Гимназията по електроника във Велико Търново. Амбициозният проект ще помага на училището да се издържа. С първата реколта от редките гъби още тази есен гимназията планира да купи нови компютри или пък електрическа китара за ученическата музикална група.

Находката от саморасли трюфели в двора на гимназията “Александър Попов” насред старата столица била открита съвсем случайно преди 3 месеца. До края на миналата учебна година директорката Нели Николова

въобще не

подозирала какво

се крие под

половинвековните

широколистни

дървета

на училищната територия.

“Спортистите от друго училище, които учеха при нас заради ремонти в тяхната сграда, намират три гъби и ги продават за 350 лв. на местен билкар. След като научих за това, слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина има черни трюфели. Оказа се, че те се разпрашават навсякъде и напълват двора. Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашия двор е пълно с трюфели. Но човек, като си е роден с късмет...”, шегува се директорката.

Преди да стигне до образователното министерство обаче, мълвата за пълния двор със скъпите гъби се разнесла мълниеносно в района. В школото започнали да се появяват берачи. Идвали с кирки и лопати и дълбаели под старите дъбове в двора.

“Появиха се огромни ровове и дупки. Аз се ядосах много, защото това е държавна собственост. Започнахме да мислим как да си защитим територията”, обяснява директорката. Тя не на шега информирала министър Красимир Вълчев за проблема. Обяснила му, че единственият изход от ситуацията е

да оградят

територията с

находищата

Министерството одобрило проекта. Осигурени са 4000 лв. за две екологични групи от ученици, които да се занимават с ваденето и пакетирането на трюфелите в защитената територия. Засега е за една учебна година, но директорката се надява проектът да бъде продължен. Парите са само за финансиране за екогрупите, скъпите гъби не изисквали никаква допълнителна инвестиция.

3,5 дка от двора вече са оградени и са под постоянно наблюдение. Те са

оформени като

парк за отдих на

учениците - има

езеро с патици,

чешма, пейки

Изброили са и 17 катерици, които слизат при гимназистите в междучасията. Вратите се заключват с катинар, защото неминуемо ще има много хора, които да злоупотребят при свободен достъп. Част от охраната е и кучето Рекс. Любимецът, взет от общинския приют, скоро ще си има компания в двора - обучен четириног търсач на трюфели. Специалист в този бизнес ще го предоставя на децата, за да откриват гъбите.

От тази година учениците с интерес към екологията и природните науки ще добиват и специфични умения - ловци на трюфели. Брането на редките гъби ще е с образователна цел.

“Ние имаме две специалности - компютърна техника и технологии и електрообзавеждане на транспортна техника. Децата стоят през по-голямата част от времето си пред компютрите, защото такова им е обучението. Търсихме досега начин да ги отдалечим от мониторите. Целта ни е да има къде да отпочинат. Децата няма да станат богати от тези трюфели, но ще станат по-добри”, вярва директорката.

Все още не смеят да се надяват на голям добив. Не разкопават, защото е твърде горещо и чакат времето малко да застудее. Тогава ще могат да разровят под дърветата и да видят на каква реколта ще разчитат. Затова и засега не са търсили пазар.

“Освен като гурме добавка в храна,

трюфелите имат

и лечебни

свойства

Затова ние ще предпочетем да ги продадем на хора, които наистина имат нужда, защото разбрахме, че те се използват и за лечение на по-сериозни заболявания”, казва Николова. Плановете са средствата от продажбата им да се реинвестират в училищната база.

“На голямо богатство не се надяваме. Те са много леки нашите трюфели, защото са дребни. Пък и въпреки мерките, вероятно някой преди нас ще успее да ги събере. Обаче децата да си знаят, че каквото съберат, ще бъде вложено в училището за каквото пожелаят”, уточнява директорката.

Кампанията по вадене на трюфели започва през ноември. С повече късмет гимназията смята да закупи с изкараното от фермата нови компютри, интерактивни помагала или електронна китара за своите ученици.

“Това, което правим, всъщност е много хубаво. Аз имам познати, които работят в български училища в чужбина. Почти във всяко училище има такава територия, в която учениците се учат да работят. Примерно в българското училище в Лондон, където преподава мой колега, децата се учат да засаждат зеленчуци, цветя. А ние всичко го имаме наготово, дадено от природата. Не сме го търсили, просто го получихме”, разсъждава Нели Николова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на