Интригата в Банско: Сегашният кмет от ГЕРБ или бившата му дясна ръка ще спечелят курорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7662005 www.24chasa.bg
Иван Кадев (вляво) като главен секретар на общината подари юбилейна монета на Георги Икономов за рождения му ден.

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация

Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”, “Демократична България” и други формации

Третият в играта е хотелиер, общински съветник, издигнат от ВМРО заради профила си - местен, свестен и известен

Кмет с два успешни мандата и бивш негов подчинен ще направят интересна предизборната кампания в община Банско. Очаква се един срещу друг да застанат

досегашният

управник Георги

Икономов и

бившият главен

секретар на

общината

Иван Кадев

Преди дни Изпълнителната комисия на ГЕРБ предложи официално Георги Икономов за трети мандат в зимния ни курорт и така бяха разсеяни слухове, че ГЕРБ ще извади друг кандидат.

БСП обяви, че социалистите няма да издигат своя кандидатура, а ще подкрепят независимия Иван Кадев.

Така интригата кой ще е кмет на най-добрия ни зимен курорт, става интересна.

Истината е, че Банско действително промени коренно облика си благодарение на спечелените и реализирани от кметския екип европейски проекти.

Най-голямото предизвикателство пред Икономов бе водният цикъл и пречиствателната станция за отпадни води. Кметът наследи мащабния проект за 90 млн. лв. за рехабилитация на ВиК мрежата, който тръгна с много проблеми, но Икономов успя да го приключи в срок.

Старата канализация на Банско бе отпреди 40-50 години, разрушена, с много аварии и загуби на вода.

Укрепено бе дъното и бяха изградени подпорни стени на коритото на река Глазне, която често създаваше проблеми при проливни дъждове.

Емблематичната улица “Гоце Делчев”, която от 30 г. бе кална, прашна и обрасла с бурени, бе основно реконструирана с 3,6 млн. лв. Там вече има пешеходна зона, в типичния архитектурен стил за града, красив паваж, характерни вади, мостчета и кътове за отдих и игра за децата.

Предстои откриване на нова детска градина за близо 100 деца в 4 групи, на стойност 1,2 млн. лв. Обновени бяха всички училища и детски градини в Банско и Добринище, а в момента се прави реконструкция на 4 улици в двата града.  

Кметът Икономов бе

основен двигател

и инициатор

на кампанията

“неРазделно

Банско”

за събиране на отпадъците. Работи се по годишна програма, в която вече са включени десетки търговски и туристически обекти за използване на опаковки и предмети от материали, които не подлежат на рециклиране, за стимулиране разделното събиране на отпадъци.

Безспорно обаче най-видимото от работата на кметския екип е превръщането на Банско в целогодишна туристическа дестинация.

След редицата наши и международни награди за зимния ни курорт

Икономов получи

и доста отличия

за развитие на

целогодишен

туризъм

в общината. Десетки са културните фестивали, които вече са запазена марка за града.

Традиционни са джаз фестивалът, оперният, фестивал на планинарското кино, летните културни вечери на традициите и изкуствата, фестивалът за балканска музика и още десетки други прояви, които буквално преливат от една в друга и започват веднага след края на зимния сезон, та чак до откриването на следващия.

Точно тези прояви водят хиляди туристи в града под Пирин не само през зимния сезон, но и през останалото време в годината.

Градът е жив организъм, който непрекъснато се развива, и затова Икономов смята, че има още какво да се направи и през следващия мандат, за който ще се бори.

Иван Кадев бе поканен за главен секретар на общината от кмета Икономов в началото на втория му мандат през 2015-а, а през февруари 2019-а бе освободен с официален мотив - навършване на пенсионна възраст.  

В инициативния комитет, който го издига за кмет, е едно от лицата на ГЕРБ допреди 2 г. - Владимир Колчагов. Той пък бе мандат и половина председател на общинския съвет от 2011 до 2017 г. Когато бе сменен, напусна ГЕРБ и се присъедини към “Воля”.

В деня на откриване на предизборната кампания - 27 септември, Иван Кадев ще празнува 55-ия си рожден ден. Той е завършил право в ЮЗУ “Неофит Рилски”, а преди това има инженерно образование по специалност “Двигатели с вътрешно горене”. Бил е учител и директор на училище, а от 1993 до 2013 г. е

работил в

МВР и ДАНС

Започнал е кариерата си преди 21 г. в тогавашното регионално звено “Сигурност”, бил е и началник на РПУ в Банско, след това и началник на регионалното звено на ДАНС в Благоевградска област, откъдето през 2013 г. се пенсионира. Извън официалните мотиви за раздялата, вероятно

има и други

необявени,

които обаче

никой официално

не коментира

Зад него сега се очаква да застанат освен социалистите от Банско и други формации като Партията на зелените, “Демократична България”, “Сдружение за Банско”, “Воля” и др.

Съпругата на Кадев - Лиляна, е била 15 г. адвокат, а от 10 г. е нотариус. Семейството му има доста недвижими имоти в района - два апартамента, два парцела и къща, както и кафене.

В Разлог 24-годишната му дъщеря Лора притежава свое жилище, както и търговски обект.

Кадев влиза в

битката за

кметския пост

с желание не

за конфронтация

с Георги Икономов, а с идея да надгражда постигнатото.

Настоящият градоначалникът пък ще иска доверието на съгражданите си за трети път, показвайки какво е успял да направи за последните 8 г.

Третият в надпреварата за стола на кмета е 48-годишният Георги Думанов, издигнат от ВМРО. Той е общински съветник два мандата, развива хотелиерски бизнес и е многократен шампион по ски бягане.

Не е член

на ВМРО,

но изповядва

идеалите

на червено-черната организация и напълно отговаря на профила: местен, свестен и известен, който преди време очерта лидерът Красимир Каракачанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

Грандиозно тържество на стадиона в софийското село Казичене събира по обед на 24 септември 1995 г. хиляди хора. Тълпата се е събрала, за да чуе на живо едни от най-големите български музикални звезди. Сред гостите е лично примата на БГ естрадата Лили Иванова. След нея на сцената застават Чочо Владовски, Кристина Димитрова и оркестър "Канари"