Цацаров и депутати зад промяната - доживотни присъди за убийците! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7662338 www.24chasa.bg
Почернени близки на жертви на жестоки престъпления присъстваха на заседанието на правната комисия след протеста си пред парламента. Главният прокурор Сотир Цацаров също дойде, за да изложи мнението на прокуратурата. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Чувството за справеливост е ценността, която да изберем, призова главният прокурор

Становището на прокуратурата е, че предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме.

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова бе сред първите, на които “24 часа” връчи прокламацията си на 4 септември.
Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова бе сред първите, на които “24 часа” връчи прокламацията си на 4 септември.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите вчера на парламентарната правна комисия по първото четене на промените.

Зам.-шефовете на правната комисия Хамид Хамид и Крум Зарков обменят идеи по време на дебата.
Зам.-шефовете на правната комисия Хамид Хамид и Крум Зарков обменят идеи по време на дебата.

Кампания за това поде “24 часа” още миналата година след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова, а посегателството над малката Кристин от село Сотиря през август това лято показа, че въпросът не търпи отлагане.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в подписката, която близки на убитите внесоха в парламента с апел за промени в НПК.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в подписката, която близки на убитите внесоха в парламента с апел за промени в НПК.

Още от рано сутринта вчера бабата на Кристин, братовчедката на убитата във Велико Търново студентка Вероника и още почернени близки на жертви на жестоки престъпления очакваха депутатите пред Народното събрание. Те внесоха подписка от близо 16 хил. души за премахване на института на съкратеното съдебно следствие, при което при пълни самопризнания престъпниците получават намалена с 1/3 присъда и така се спасяват от доживотен затвор.

“Да се хванем всички партии за ръце, да не се делим на бели, червени, жълти, зелени и сини, и да изградим този закон веднъж завинаги.

Да няма

следващи убийци

на свобода”,

призова бабата

на Кристин

пред журналисти.

4 са проектите, внесени от партиите. “Обединени патриоти”, БСП и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Първите три проекта са по Наказателно-процесуалния кодекс, а този на ГЕРБ е за промени в Наказателния кодекс.

Трябва да избираме между провеждането на съкратеното съдебно следствие или това, което носи чувството на справедливост. Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливостта. Следва да се предпочете подхода, предложен в НПК, каза Цацаров. Подчерта, че е радикален подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди, но прокуратурата го подкрепя. Измененията в НК ще поставят още един въпрос - за използването на по-благоприятния наказателен закон. Той ще се окаже действащият и ще се прилага и за висящите съдебни дела. При подхода, който се предлага в НПК, няма да стане дума за това, поясни още Цацаров.

За законопроекта, предложен от ГЕРБ, се обяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

“Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимия да прави признания и да улесни съдебния процес.

Никой не може

да забрани на

подсъдимото

лице да си

признае

Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца”, поясни Кирилов. Изрази съчувствие към близките на жертвите и подчерта, че когато обществото протестира, винаги има право. Но апелира

да не ескалират

напрежението

“Когато обществото протестира, винаги има право!” - категорично не съм съгласен. Трябва първо да кажете какво визирате под общество - отворено или цялото. Ако е първото - не, не изразява мнението на цялото общество и не винаги е право”, отвърна му Йордан Цонев от ДПС.

Обявявам се за всички предложения, защото промяна трябва да има. Не е ли по-добре обаче да направим каталог за това къде не трябва да се прилага съкратеното съдебно следствие, предложи колегата му Хамид Хамид.

И четирите проекта трябва да се приемат, категоричен бе юристът от “Атака” Явор Нотев.

“Главният прокурор най-ясно систематизира въпросите, които седят пред нас. Безспорно трябва да се ограничи възможността на съкратеното съдебно следствие за най-тежките наказания”, продължи той. Подчерта, че в практиката си като юрист е срещал и случаи, в които заради съкратеното съдебно следствие и това, че подсъдимия си е признал, не са доказани факти и обстоятелства, които щели да бъдат благоприятни за обвиняемия.

Представители на Върховния касационен съд обясниха, че нямат възражения за отпадане на съкратеното следствие. Според тях обаче, ако отпадне възможността процедурата да се намалява при самопризнания, това

ще доведе

до забавяне на

делата, 

ще оскъпи процеса многократно и дори ще доведе до усложняване на доказването на престъплението. Ако се приемел пък вторият вариант - съдиите да избират присъдата, щяло да се стигне до разнобой в практиката на съдилищата, защото така няма ясни критерии кога съдът трябва да намали и кога да даде най-тежкото наказание.

Депутатите се обединиха, че на първо четене трябва да се приемат всички четири законопроекта, за да може дебатът да продължи. “За” законопроектите на БСП, “Воля” и “Обединени патриоти” гласуваха всички 17 членове на комисията, а за този на ГЕРБ - 14 “за” и 3-ма “въздържали се”.