ВСС - домакин на проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети

https://www.24chasa.bg/novini/article/7662946 www.24chasa.bg

Висшият съдебен съвет е домакин на съвместна среща на проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети /ЕМСС/, която ще се състои днес и утре в "София хотел Балкан", съобщиха на сайта на ВСС.

Във форума ще участват около 60 представители на съдебните системи на 23 европейски държави - членове и наблюдатели на ЕМСС. Форумът ще бъде открит от Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет на България. Приветствие към гостите ще отправи и Кийс Стерк - президент на ЕМСС. Европейската комисия ще бъде представена от Йоже Струс от Главната дирекция "Правосъдие и потребители".

Участниците в срещата ще обсъдят проекта "Независимост и отчетност на съдебната власт", който се изпълнява от 2013 г., както и проекта "Обществено доверие и имидж на правосъдието", започнал през 2017 г.
Срещата е първа за новосформираните проектни екипи по двата проекта за периода 2019-2020 година. На нея ще бъдат дискутирани и следващите стъпки към постигането на стратегическите цели на ЕМСС за осигуряване на подкрепа за независимостта, отчетността и качеството на съдебните системи в Европа и за насърчаване на разбирането за спазването на съдебната независимост; за насърчаване на достъпа до правосъдие в дигиталната ера /по отношение на ефективността, разходите и навременността/ в полза на всички граждани на ЕС; за укрепване на взаимното доверие между съдебните системи в Европа.