Парламентът прие на първо четене промени в Закона за стоковите борси и тържищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7663389 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за стоковите борси и тържищата. Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени при прегласуването със 77 гласа "за", 29 - "против", и 10 - "въздържал се".

Предвижда се за гарантиране на задълженията на страните по сключени фючърсни и опционни сделки, които не са финансови инструменти по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти, стоковата борса да създаде специален клирингов механизъм, като условията за действието му се регламентират в борсовия правилник на съответната стокова борса. Всички останали сделки с финансови инструменти се сключват съгласно приложимото законодателство, уточни БТА.

Румен Гечев /"БСП за България"/ се усъмни в мотивите на правителството за внесените промени. Той отбеляза, че като основна причина е посочено намаляването на административната тежест. Каква административна тежест ще намалявате, след като представителите на държавата обясниха, че към момента няма нито една молба за лиценз на clearing house, попита Гечев.

"Тук се цели нещо друго. Някой иска да контролира стоковата борса в България, което не е приемливо", коментира той. Гечев отбеляза, че над 90 на сто от сделките, които се осъществяват на Софийската стокова борса, са държавни поръчки. Т. е., някой иска на обществените поръчки да им уреди един хубав клирингов механизъм, който да е по вътрешни правила на борсата, коментира той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното