По-добри оценки, по-малко отсъствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7663865 www.24chasa.bg
Кийгън Скот вдъхновява учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово с нетрадиционния си подход за преподаване на английски език

Или как един американски учител в България променя статуквото в класната стая

Според данните от международното изследване на грамотността PISA България влиза в топ 10 по отсъствия от училище в класацията на 58-те изследвани държави. По-точно - заема незавидното осмо място.

Неизвинените отсъствия на българските ученици са нараснали с 20% за последните три години, предшестващи изследването, и това се отразява на качеството на тяхното образование.

Благодарение на програмата за международен образователен обмен “Фулбрайт“ обаче в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово ситуацията значително се различава. За четвърта година в училището ще преподава помощник-учител по английски език, чиято основна задача е да подобри езиковите умения на учениците. Престоят на преподавателя е финансово обезпечен от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, а резултатите определено впечатляват.

Само за две години в часовете по английски език

отсъствията са намалели с близо 41%.

Значителни подобрения има и в средния успех по езика, който се е повишил с 11%. Слабите оценки са намалели с 64,3 на сто.

За тези постижения допринася нетрадиционният подход на помощник-учителя Кийгън Скот, които той прилага в ежедневния образователен процес. Методите на работа и взаимодействие на родения в Охайо американец целят да развият ключови умения и запознаване с основни ценности, които да подпомогнат укрепването на гражданското общество в България, да създадат висококвалифицирани кадри в подкрепа на развиващата се пазарна икономика, с умения за публично говорене, творческо мислене, самоувереност и работа в екип.

Кийгън Скот казва, че децата, на които преподава, са много любопитни и проактивни, ентусиазирано вземат участие в учебните часове. „Понякога ги карам да се движат в стаята. Трябва да има време за децата да играят и да се смеят и това може да бъде част от урока“, смята той.

Извън класната стая помощник-учителят организира и още занимания - клуб по готварство, вечерни дискусии. Така учениците

имат неформална среда,

в която да продължат да използват своя английски, докато развиват нови умения и се забавляват.

Освен с големите ученици от професионалната гимназия помощник-учителят работи и с децата от основно училище „Христо Ботев“.

Наскоро Гълъбово даде сцена и на своя

пръв изцяло англоезичен мюзикъл „Магьосникът от Оз“.

Деца от 11 до 18 години от двете училища прекараха дни в оспорвани прослушвания, забавни репетиции, изработка на костюми и сценична украса. Кийгън Скот режисира пиесата и помогна много за създаването на сценичните костюми.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ стана първият бизнес спонсор на програмата „Фулбрайт“ в България. Вече четвърта поредна година продължава традицията да предоставя достъп на едно професионално училище до качествено обучение по английски език, сравнимо с това на утвърдените езикови гимназии. През 2017 г. по примера на Професионалната гимназия в Гълъбово и в Панагюрище се формира партньорство по програмата „Фулбрайт“. По този начин учениците от още една професионална гимназия получиха достъп до качествено образование, езикови и културни знания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи