По-добри оценки, по-малко отсъствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7663865 www.24chasa.bg
Кийгън Скот вдъхновява учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово с нетрадиционния си подход за преподаване на английски език

Или как един американски учител в България променя статуквото в класната стая

Според данните от международното изследване на грамотността PISA България влиза в топ 10 по отсъствия от училище в класацията на 58-те изследвани държави. По-точно - заема незавидното осмо място.

Неизвинените отсъствия на българските ученици са нараснали с 20% за последните три години, предшестващи изследването, и това се отразява на качеството на тяхното образование.

Благодарение на програмата за международен образователен обмен “Фулбрайт“ обаче в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово ситуацията значително се различава. За четвърта година в училището ще преподава помощник-учител по английски език, чиято основна задача е да подобри езиковите умения на учениците. Престоят на преподавателя е финансово обезпечен от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, а резултатите определено впечатляват.

Само за две години в часовете по английски език

отсъствията са намалели с близо 41%.

Значителни подобрения има и в средния успех по езика, който се е повишил с 11%. Слабите оценки са намалели с 64,3 на сто.

За тези постижения допринася нетрадиционният подход на помощник-учителя Кийгън Скот, които той прилага в ежедневния образователен процес. Методите на работа и взаимодействие на родения в Охайо американец целят да развият ключови умения и запознаване с основни ценности, които да подпомогнат укрепването на гражданското общество в България, да създадат висококвалифицирани кадри в подкрепа на развиващата се пазарна икономика, с умения за публично говорене, творческо мислене, самоувереност и работа в екип.

Кийгън Скот казва, че децата, на които преподава, са много любопитни и проактивни, ентусиазирано вземат участие в учебните часове. „Понякога ги карам да се движат в стаята. Трябва да има време за децата да играят и да се смеят и това може да бъде част от урока“, смята той.

Извън класната стая помощник-учителят организира и още занимания - клуб по готварство, вечерни дискусии. Така учениците

имат неформална среда,

в която да продължат да използват своя английски, докато развиват нови умения и се забавляват.

Освен с големите ученици от професионалната гимназия помощник-учителят работи и с децата от основно училище „Христо Ботев“.

Наскоро Гълъбово даде сцена и на своя

пръв изцяло англоезичен мюзикъл „Магьосникът от Оз“.

Деца от 11 до 18 години от двете училища прекараха дни в оспорвани прослушвания, забавни репетиции, изработка на костюми и сценична украса. Кийгън Скот режисира пиесата и помогна много за създаването на сценичните костюми.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ стана първият бизнес спонсор на програмата „Фулбрайт“ в България. Вече четвърта поредна година продължава традицията да предоставя достъп на едно професионално училище до качествено обучение по английски език, сравнимо с това на утвърдените езикови гимназии. През 2017 г. по примера на Професионалната гимназия в Гълъбово и в Панагюрище се формира партньорство по програмата „Фулбрайт“. По този начин учениците от още една професионална гимназия получиха достъп до качествено образование, езикови и културни знания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.