Мъж със синдром на Даун празнува 77-я си рожден ден с танци, не очаквали да живее повече от 10 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7664034 www.24chasa.bg

Най-възрастният човек във Великобритания със синдром на Даун, за когото лекарите не очаквали, че ще живее повече от 10 години, отпразнува 77-ия си рожден ден.

Джорджи Уайлдгюст смята, че е достигнал тази възраст, благодарение на здравословен социален живот и любовта си към танците.

Предполага се, че пенсионерът от Нотингам е един от най-възрастните хора в света със синдром на Даун.

След смъртта на майка си през 1993 година, той е приет в специализиран дом, в който живее и до днес с още 12 души.

"Много се гордеем с него. Наистина е невероятно, че успя да достигне тази възраст", казва 44-годишната му племенница Ники, която го посещава всяка седмица.

"На баба ми й беше казано, че чичо Джоржди няма да достигне дори и юношеските си години. Но сбъркаха. Погледнете го сега. Той имаше прекрасно детство с родителите си, в дома, в който живее, също е изключително обгрижван. Щастлив е тук, живее с още 12 души на неговата възраст", казва още Ники.

„Майка му винаги му казваше, че може да направи всичко и той винаги е бил много независим. Баба ми беше производител на дрехи, дядо ми беше миньор. Децата винаги излизаха да играят на площада. Никой не се отказа от него, всички се отнасяха внимателно. Това беше една голяма щастлива общност, която се грижеше един за друг. Така че винаги е бил много общителен", споделя още англичанката.

"Тогава лекарите просто отписваха хора със синдром на Даун, за тях те не бяха „нормални“. Някои от тях бяха изпращани в убежища и поставяни в клетки. Наистина беше ужасно, но Джорджи винаги имаше връзка със семейството и приятелите си и успя да се справи толкова добре. Той не обича да му казват какво да прави, мисля, че и заради това достигна 77 години", допълва Ники.

Господин Уайлдгюст е едно от трите деца на Хилда и Авраам. Роден е на 16 август 1942 година.

По-малкият му брат Колин се прощава с живота си преди три години, когато е на 71.

Сестра му - Жан Йесян, която е на 79 години,  живее в Австралия и поддържа връзка с него чрез скайп.

Преди да се пенсионира, Джорджи е работил като градинар и производител на килими.

"Той обича да излиза на вечеря, да оцветява книги и особено да танцува. Обича да ходи на море, да лови риба, да яде чипс и сладолед", казва една от жените в дома. Смятаме, че това да бъде зает и да общува, наистина му е помогнало. Персоналът е невероятен и тук хората са като семейство", допълва тя.

В дома е открил и любовта. Лорен обаче се е преместила. Тя все още го посещава и двамата разговарят по скайп.

В съвременния свят се очаква хората със синдром на Даун да доживяват 50 години, но продължителността на живота им е била много по-ниска през 40-те години.

Говорителят на Асоциацията на Синдрома на Даун във Великобритания коментира че  „Благодарение на напредъка на медицината и грижите и любовта на хората около тях, средната продължителност на живота им сега е между 50 и 60 години, като малък брой хора живеят над 70 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда