Йоханис: Изборът на Кьовеши за европейски главен прокурор е победа за Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665208 www.24chasa.bg
Лаура Кьовеши СНИМКА: Ройтерс

"Победа за Кьовеши в Брюксел! Тя е новият шеф на Европейската прокуратура", посочва в заглавие днес румънският вестник "Адевърул" по повод вчерашното решение на Съвета на ЕС да подкрепи бившата ръководителка на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши за поста европейски главен прокурор.

"Адевърул" пише, че постоянният посланик на Румъния в ЕС Луминица Одобеску е игнорирала премиера Виорика Дънчила и е гласувала на заседанието на постоянните представители в подкрепа на Кьовеши. Дънчила поиска от Одобеску да гласува против Кьовеши, но постоянният представител на Румъния в ЕС не е получила писмена заповед за това и е игнорирала препоръката, твърди вестникът.

"Адевърул" припомня, че през пролетта на тази година Кьовеши получи подкрепата на Европейския парламент и сега, след одобрението на Съвета на ЕС, следва само гласуване в Европейския парламент за утвърждаването й на поста, което е съвсем процедурно.

В. "Гъндул" пише, че за Кьовеши са гласували 17 постоянни представители от общо 22 подадени гласа.

Президентът Клаус Йоханис коментира, че гласуването в подкрепа на Кьовеши е важна победа за Румъния, пише още "Адевърул". Йоханис припомни, че тази победа е постигната въпреки постоянните опити на правителството на Социалдемократическата партия да блокира кандидатурата на един професионалист, признат за борбата си срещу корупцията и в защита на правовата държава. В. "Гъндул" цитира друг акцент от изказването на президента: "Вотът на страните членки на ЕС потвърждава оценката за подготовката и компетентността на Лаура Кодруца Кьовеши".

Самата Кьовеши заяви след гласуването, че това е успех за всички румънци, които подкрепят борбата срещу корупцията.

Опозиционните Национално-либерална партия и алиансът Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС се надпреварват да подчертават заслугите си за избора на Кьовеши, пише още "Адевърул".

"Национално-либералната партия, като член на Европейската народна партия, използва всички инструменти за влияние, за да постигне този резултат, успявайки да предизвика промяна в позициите на държави, които първоначално са гласували против Кьовеши", се посочва в прессъобщение на либералите.

"Делегацията на алианса Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС в Европейския парламент направи разликата, която доведе до положителен вот за назначаването на Лаура Кодруца Кьовеши на поста европейски главен прокурор", отбеляза този опозиционен съюз в прессъобщение.

"Адевърул" пише, че премиерът Виорика Дънчила е била попитана от Свободна Европа как е гласувала постоянната представителка на Румъния в ЕС Луминица Одобеску, на което Дънчила е отговорила: "Така както казах - против". Дипломатически източници са заявили обаче за "Адевърул", че тъй като Одобеску не е получила писмена заповед от МВнР, каквато е процедурата, е гласувала "за" Кьовеши.

В. "Евениментул зилей" цитира реакцията на бившия премиер Калин Попеску Таричану, лидер на Алианс на либералите и демократите, който напусна управляващата коалиция миналия месец. "Госпожата се характеризира с посредственост, слугинаж и двуличие", заяви Таричану по адрес на Кьовеши. "Напразно бихме сигнали за тревога, европейските лидери са глухи за тях, както и за стенанията на онези, които се озоваха в затвора в резултат на злоупотребите на Лаура Кодруца Кьовеши и системата, която я държи на поста.

След като съсипа правосъдието в Румъния, сега е призована да унищожи европейското правосъдие", коментира Таричану, срещу когото Националната дирекция за борба с корупцията води няколко разследвания и дела. Таричану смята, че решението за избора на Кьовеши е политическо, а не по професионални критерии, пише още "Евениментул зилей".