Институтът „Гейтстоун“: Какво следва за Турция? Ядрено оръжие!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665409 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

През 17-те години, в които управлява Турция, член на НАТО, президентът Реджеп Тайип Ердоган рядко е пропускал възможността крадешком да превърне светското, прозападното в идеята на Мустафа Кемал Ататюрк в нелегална държава, враждебна на западните интереси. Сега той иска да трансформира страната в нелоялна държава с ядрени оръжия, пише един от водещите турски журналисти Бурак Бекдил в статия за института „Гейтстоун“, предава "Фокус".

Ето и целия материал:

„Те казват, че не можем да имаме ядрени ракети, въпреки че някои разполагат с такива. Това не мога да приема", каза Ердоган в реч на 4 септември, като същевременно тактично „забрави“, че Турция е подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) През 1980 г. С други думи, избраният лидер на Турция публично декларира, че възнамерява да наруши международен договор, подписан от неговата страна. Турция също е подписала Договора за всеобхватна забрана на ядрени изпитания от 1996 г., който изключва каквито и да било ядрени тестове, независимо от целите.

В продължение на няколко десетилетия Турция, като непоколебим съюзник в НАТО, се разглеждаше като надежден пазител на част от американския ядрен арсенал. В началото на 60-те години на миналия век САЩ започнаха да съхраняват ядрени бойни глави в четирите основни въздушни бази на турските военни (Анкара - Мюртед, Малатия - Ерхач, Ескишехир и Белъкесир). Ако им беше наредено, пилотите на турските военновъздушни сили можеха да удрят определените цели в страните от Организацията на Варшавския договор.

Ескадрили реактивни самолети, предназначени за носенето на ядрени бомби, има във всяка авиобаза (първо F-100, след това F-104 и накрая от F-4). Във всяка база се помещаваше и малко американско военно поделение, отговарящо за ядрените складове. В допълнение, такива оръжия имаше и в базата „Инджирлик“ в Южна Турция, които да са на разположение на американските военни. „Така Турция изигра значителна роля за сдържането от страна на НАТО в годините на Студената война", каза Юсуф Канли, виден колумнист и председател на базирания в Анкара мозъчен тръст Sigma Turkey, в интервю на 9 септември.

След края на Студената война ядрените оръжия на турска земя (в четирите авиобази, с изключение на „Инджирлик“) постепенно бяха премахнати. Понастоящем ядрените бойни глави в „Инджирлик“ все още остават на разположение на американските военни съгласно специален американско-турски договор. Този договор определя Турция като „домакин“ на ядрените оръжия на САЩ. Според протокола за използване обаче, както Вашингтон, така и Анкара трябва да дадат съгласие за каквото и да е употреба на снарядите, разположени в базата.

Всъщност това не е първият път, в който Ердоган изразява желание да превърне Турция в ядрено въоръжена държава. Още през 2008 г. - когато наивни западни държавници и интелектуалци вярваха, че той е реформатор-демократ, Ердоган каза: „Страните, които се противопоставят на притежаването на ядрените оръжия от Иран, не трябва да разполагат с такива“. Въпреки използването на определението „множество страни", Ердоган очевидно сочеше с пръст страната, която мрази най-много: Израел, а не САЩ.

В реч от 2010 г. Ердоган определи Израел като „основната заплаха за мира" в Близкия изток. В тази реч той повтори скептицизма си по отношение на това дали Иран възнамерява да използва ядрената си програма за създаване на ядрени оръжия и отбеляза, че няма такава несигурност по отношение на арсенала на Израел.

Ако Турция открито или скрито стартира програма за ядрени оръжия - както очевидно желае Ердоган - този ход може да има ефект домино върху региона. Регионалните противници на Турция биха се разтревожили, а Саудитска Арабия, Египет, Сирия и Гърция може да се изкушат да започнат свои собствени програми за ядрено оръжие. Затова Ердоган не трябва да има право да притежава ядрено оръжие.

*Бурак Бекдил, един от водещите журналисти в Турция, наскоро е уволнен от един от водещите вестници в страната след 29 години служба. Сътрудник на Форума за Близкия Изток.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца