Вестник "Нова Македония": Опасения от повторение на бежанската криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665433 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Застрашени ли са Северна Македония и регионът от опасността от повторение на бежанската драма по дължината на някогашното трасе, е въпросът, който се налага след зачестилите информации, че през последните месеци в съседна Гърция се забелязва увеличение на потока мигранти и бежанци от Турция.

Гръцкият вестник "Катимерини" информира, че само през август техният брой е бил 10 000, което е най-големият брой за един месец през изминалите три години. Вестникът припомня, че неотдавна гръцките власти са преместили мигранти и бежанци от остров Лесбос в континенталната част, за да разтоварят приемните центрове, и че официална Атина обяви, че ще засили граничния контрол и ще ускори депортирането на отхвърлени мигранти, които са поискали убежище. Паралелно с това медиите информират, че мигрантите, засечени в Гърция, в изявления за полицията са упорити в твърденията си, че искат да стигнат до Германия и Франция през Балканите.

За отбелязване е и неотдавнашната информация, че в Словения са регистрирани 9801 нелегални преминавания на границата през първите осем месеца на тази година, а само през август е имало 2352 преминавания, което е най-високо месечно ниво.

Според съобщение на министерството на вътрешните работи на Словения броят на регистрираните опити за нелегално преминаване на държавните граници може да се сравни с този от времето на мигрантската криза през 2015/2016 година.

Неотдавна турската Анадолска агенция цитира изявление на президента Реджеп Тайип Ердоган, който обяви, че Анкара може отново да отвори маршрута за мигрантите към Европа, ако не получи съответна международна подкрепа за план за преселване на бежанците в Северна Сирия.

В информацията на Анадолската агенция се припомня, че от 2016 г. Турция се справя с повече от три милиона сирийски бежанци и по този начин изпълнява договора за възпрепятстване на влизането на мигранти в Гърция и Европа, който сключи с Европейския съюзпреди няколко години.

Посочвайки, че ЕС не предоставя необходимата помощ от няколко милиарда евро, президентът Ердоган заплаши, че "ще отвори портите" и ще позволи сирийските бежанци, които са в Турция, да напуснат държавата и да заминат за западноевропейските страни.

"Ще бъдем принудени да отворим портите. Ако искате да дадете подкрепа, тогава дайте подкрепа. Ако не искате, извинете - толерирахме това до определена точка и все още го толерираме. Само ние ли ще носим този товар", заяви Ердоган за турските медии.

Междувременно определено раздвижване на ситуацията в тази област се регистрира и в Северна Македония.

Агрон Буджаку, директор на Центъра за управление на кризи, тази седмица заяви за медиите, че заедно с канцеларията на ОССЕ в страната, но и с други институции, се работи по голям резервен план в случай на по-голям прилив на мигранти и бежанци към Европа.

"Научихме голям урок, новините са, че повече бежанци отново ще дойдат през Турция и Гърция, но този път сме подготвени и имаме по-голямо сътрудничество с международните институции и неправителствени организациии, които дадоха голям принос и се надявам, че ще дават такъв и в бъдеще", заяви Буджаку.

Анализаторът Милан Стефановски, коментирайки актуалните събития, изрази увереност, че Северна Македония бдително следи случващото се в тази област, а ръководителите на държавата са подготвени да се справят с предизвикателството.

Това според него се дължи на тясното сътрудничество на страната с международни институции в тази област, което се засили по време на бежанската криза и след това. Анализаторът припомня, че този път страната има и практически опит, който може своевременно да се приложи, за да се предотвратят неприятни хуманитарни кризи, каквито би могла да предизвика евентуална нова бежанска вълна.

Да припомним - през 2015 г. в разгара на мигрантската криза в Европа почти един милион бежанци и мигранти преминаха през северната граница на Гърция, пътувайки през Балканите към по-богатите европейски страни. Маршрутът бе затворен през 2016 г., при което десетки хиляди от тях останаха в Гърция и бяха принудени да намерят алтернативни пътища към Западна Европа.

Според Върховния комисарият на ООН за бежанците около 24 000 мигранти и бежанци са блокирани на гръцките острови в ужасни условия като недостиг на достатъчно санитарни възли и голямо насилие.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца