Борисов: С Русия сме добре, както със САЩ. Ще питам НС за “Белене”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665492 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: Архив

В момента са подадени 12-13 оферти за изграждането на АЕЦ “Белене”. Преди не знаехме колко ще струва централата. Но спасихме 90 милиона лихви за двата реактора. Към тях се присъединяват “Росатом”, “Дженеръл електрик”, френската държавна и една немска компания - ситуацията е коренно различна. Интерес имат Държавната енергийна китайска компания, Южнокорейската ядрена компания, консорциум от “Росатом”.

Това обясни от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов на въпрос на БСП депутата Антон Кутев.

Мажоритарно, миноритарно, със златна акция или да не участва - решението за АЕЦ “Белене” за 10 години напред ще предоставя да го вземе парламентът, увери министър-председателят. И бе реалист - България не може да направи нищо за падането на санкциите за Москва.

И това споразумение добре го избродирахме, нека оценим това, което е направено досега, настоя Борисов пред опозицията.

Възможно било да тръгне нова фериботна линия, която насърчава руските туристи.

“Както виждате, нямаше техни реакции по шпионския скандал. А и Краси Велчев беше на Копринка. Така че продължаваме прагматично”, обобщи Борисов.

Премиерът напомни, че вече се строи Балканският поток.

Единственият проблем е с лицензията на оръжейните заводи. Един ден трябва да седнем, г-н Кутев, какъв компромис може да се постигне с Русия, добави Борисов. И обобщи: “С Русия имаме възможно най-добрите отношения, каквито имаме и със САЩ, и с Европа, и със съседите.”

Ситуацията с

мигрантите е усложнена,

предупредиха премиер и министър

Премиерът предупреди, че неплащането на ЕС към Турция вдига риска от миграционния натиск към границата ни, макар и сега под по-голям риск да е Гърция.

Нарастват проблемът с миграцията и заплахата, след като ЕС не иска да си плаща на Турция за задържането на мигрантите там. Това предупреди депутатите премиерът Бойко Борисов.

440 бежанци са атакували границата на съседите само от сутринта до 11 ч днес, вметна министър-председателят, цитирайки вътрешния министър Младен Маринов, който е в момента с него в парламента. Сега натискът е изцяло върху Гърция. Ние имаме нула миграция, но гърците искат и ние да се включим, да помагаме. Явно вниманието на Европа е насочено към Италия и много малко внимание се отделя на границата между Гърция и Турция, обясни българският премиер.

Ситуацията с бежанския натиск е усложнена на турско-гръцката граница, оттам - и за България. Това заяви и вътрешният министър Младен Маринов в парламента, след като по-рано срещна с министъра по миграционната политика на Гърция Георгиос Кумуцакос. МВР шефът призова ЕС да засили вниманието си към Източното Средиземноморие в 3 посоки - вторични движения в съюза, сигурна охрана на границите му и работа отвъд тях, със страните на произход и транзит.