АИКБ: Всеки 4-ти болничен е на здрав човек. Тези измамници крадат 150 млн. лв. от НОИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665610 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Всеки 4-ти издаден болничен е на здрав човек. Тези измамници крадат 50 млн. лв. от колегите си, 150 млн. лв. от НОИ. Пропуските за БВП са за над 1 млрд. лв., а хазната е ощетена с 350-400 млн. лв. Това съобщи председателят на АИКБ Васил Велев на кръгла маса за злоупотребите с болничните.

През последните шест години издадените болнични листове са се увеличили двойно. "Трудно е човек да повярва, че здравният ни статус се е влошило толкова", каза Велев.

Само през миналата година работодателите са платили 160 млн. лв. за болнични, а НОИ още 560 млн. лв.

За последните три годи са наказани 20 лекари заради допуснати нарушения при издаване на болнични листове. На един милион съмнителни болнични имаме средно 7 наказани лекари. Толкова малко дефекти дори в автомобилната индустрия не се допускат, каза още Велев. Даде за пример, че ако Иван Иванов взима 1000 лв. заплата, ако не боледува в края на месеца ще вземе чисто 775, 98 лв. Ако обаче е ползвал 3 дни по болест, то фиша му ще е за 751,98 лв. Виждате, че ако той отиде за череши или си направи дълъг уикенд на морето, няма да бъде по никакъв начин икономически санкциониран за измамата, каза още Велев.

АИКБ предлага първите три дни да не се плащат от никой. И се обосноваха, че само в 9 държави в ЕС няма период на изчакване.

От КРИБ пък предлагат първите 3 дни да се върнат в НОИ. Те смятат, че това е логично и честно.

Социалният министър Бисер Петков също смята, че трябва да се върви към реформа. Едно от предложенията, които припомни е  джипито да може да издава до 7 дни наведнъж, а не 14 както е сега. А общият брой дни, които да плащат работодателите е до 15 за година.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов пък бе категорично против НОИ да поеме плащането и на първите три дни. Това ще тструва 200 млн. повече на година. Според него реформа трябва да има, но не за сметка на НОИ. Може би трябва да има изчаквателен период,но това е въпрос на дискусия, каза Иванов. Подчерта, че тежките заболявания не трябва да влизат в тях.

Шефът на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев предложи да се направи работна група между синдикати и работодатели в рамките на тристранката. И също подчерта, че само в 9 държави в ЕС няма период на изчакване. Даде за пример, че в САЩ работниците имат право на 5 дни болнични.

Шефът на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов обясни, че фалшивите болнични листове се доказват в съда. Лично негови са две предложения - да се договорят различни проценти за първите три дни, както и ограничението от 15 дни годишно от личен лекар. Другото му предложение е да се върви към швейцарския модел - работодателят да дава разрешение за болничен през първите 3 дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда