АИКБ: Всеки 4-ти болничен е на здрав човек. Тези измамници крадат 150 млн. лв. от НОИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665610 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Всеки 4-ти издаден болничен е на здрав човек. Тези измамници крадат 50 млн. лв. от колегите си, 150 млн. лв. от НОИ. Пропуските за БВП са за над 1 млрд. лв., а хазната е ощетена с 350-400 млн. лв. Това съобщи председателят на АИКБ Васил Велев на кръгла маса за злоупотребите с болничните.

През последните шест години издадените болнични листове са се увеличили двойно. "Трудно е човек да повярва, че здравният ни статус се е влошило толкова", каза Велев.

Само през миналата година работодателите са платили 160 млн. лв. за болнични, а НОИ още 560 млн. лв.

За последните три годи са наказани 20 лекари заради допуснати нарушения при издаване на болнични листове. На един милион съмнителни болнични имаме средно 7 наказани лекари. Толкова малко дефекти дори в автомобилната индустрия не се допускат, каза още Велев. Даде за пример, че ако Иван Иванов взима 1000 лв. заплата, ако не боледува в края на месеца ще вземе чисто 775, 98 лв. Ако обаче е ползвал 3 дни по болест, то фиша му ще е за 751,98 лв. Виждате, че ако той отиде за череши или си направи дълъг уикенд на морето, няма да бъде по никакъв начин икономически санкциониран за измамата, каза още Велев.

АИКБ предлага първите три дни да не се плащат от никой. И се обосноваха, че само в 9 държави в ЕС няма период на изчакване.

От КРИБ пък предлагат първите 3 дни да се върнат в НОИ. Те смятат, че това е логично и честно.

Социалният министър Бисер Петков също смята, че трябва да се върви към реформа. Едно от предложенията, които припомни е  джипито да може да издава до 7 дни наведнъж, а не 14 както е сега. А общият брой дни, които да плащат работодателите е до 15 за година.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов пък бе категорично против НОИ да поеме плащането и на първите три дни. Това ще тструва 200 млн. повече на година. Според него реформа трябва да има, но не за сметка на НОИ. Може би трябва да има изчаквателен период,но това е въпрос на дискусия, каза Иванов. Подчерта, че тежките заболявания не трябва да влизат в тях.

Шефът на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев предложи да се направи работна група между синдикати и работодатели в рамките на тристранката. И също подчерта, че само в 9 държави в ЕС няма период на изчакване. Даде за пример, че в САЩ работниците имат право на 5 дни болнични.

Шефът на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов обясни, че фалшивите болнични листове се доказват в съда. Лично негови са две предложения - да се договорят различни проценти за първите три дни, както и ограничението от 15 дни годишно от личен лекар. Другото му предложение е да се върви към швейцарския модел - работодателят да дава разрешение за болничен през първите 3 дни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България