НСИ: Разходите за труд нарастват с 11%, а за заплати - с 10,9% през второто тримесечие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665770 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2019 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11,0% спрямо същото тримесечие на предходната година, като това представлява леко забавяне на темпото на растеж от 12,9%, отчетено в началото на годината.

Увеличаването в индустрията е с 9,8%, в сектора на услугите - с 11,1% и в строителството - с 10,6 на сто, след като през първото тримесечие разходите за труд в отделните сектори се повишиха съответно с 11,4%, с 13,1% и с 8,4 на сто.

По икономически дейности през периода януари - март 2019 година най-висок ръст на общите разходи за труд в България спрямо същия период на 2018-а година е регистриран в икономическите сектори "Образование" - с цели 17,9%, в "Операции с недвижими имоти" - с 16,3% и в "Други дейности" - с 15,0%.

В същото време разходите за възнаграждение за един отработен час (разходите за заплати) през второто тримесечие на годината се увеличават с 10,9% след растеж с 12,7% в началото на годината, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 11,6% след тяхно повишение с 13,8% през първото тримесечие на 2019-а година.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо второто тримесечие на 2018-а година варират от повишение с цели 17,4% за сектор "Образование" до увеличение с едва 4,8% за "Професионални дейности и научни изследвания".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното