Шестима еврокомисари, които може да срещнат трудности при изслушванията в EП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665816 www.24chasa.bg
Рована Плумб СНИМКА: РОЙТЕРС

Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен, която започва работа на 1 ноември, ще бъдат изслушвани по три часа от евродепутатите, преди номинациите им да бъдат одобрени или не.

Ето кандидатите за еврокомисари, които може да срещнат трудности при изслушването - било във връзка с афери, било по политически причини.

Силви Гулар (либерал, Франция) - Вътрешен пазар

Обект на съдебно разследване по случая с фиктивните назначения за сътрудници на евродепутати от партията Демократично движение (Модем), което я принуди да подаде оставка от френското правителство, 54-годишната французойка бе разпитана от полицията същия ден, в който беше представена новата комисия.

Разследвана същевременно и от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), тя вече прие да възстанови на Европейския парламент сумата от 45 000 евро заради един от своите сътрудници.

Възможно е също да й зададат въпроси, засягащи щедро платената й работа за американски мозъчен център в течение на 2,5 години, докато е била евродепутат.

Изслушването й е на 2 октомври.

Рована Плумб (социалдемократ, Румъния) - Транспорт

Бивш министър на околната среда, след това министър за европейските фондове, 59-годишната румънка бе обвинена, че е разработила правителствено решение в полза на компания, близка до бившия силен човек на левицата в страната й - Ливиу Драгня, който е в затвора от май.

Румънският парламент обаче отказа през 2017 г. да й отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото.

Изслушването й е на 2 октомври.

Дидие Рейндерс (либерал, Белгия) - Правосъдие и правова държава

Белгийското правосъдие е започнало предварително разследване по повод обвинения в корупция, отправени срещу него от бивш агент на белгийските разузнавателни служби.

Това предварително разследване цели да установи дали са събрани достатъчно материали, за да бъдат предадени на федералната прокуратура.

Стожер на белгийската политическа сцена, 61-годишният Дидие Рейндерс отхвърля "твърденията", че е извършил нещо нередно.

Изслушването му е на 2 октомври.

Януш Войчеховски (Европа на нациите, Полша) - Земеделие

Член на Европейската сметна палата и бивш председател на сметната палата на страната си, 64-годишният бивш евродепутат се разследва от ОЛАФ заради "предполагаеми нарушения, свързани с възстановяване на пътни разходи".

Той се оправда с "административна грешка" и призна, че е възстановил на Европейския парламент 11 250 евро, щом разбрал, че "не достигат документи", оправдаващи пътните му разходи.

Изслушването му е на 1 октомври.

Ласло Трочани (ЕНП, Унгария) - Политика за съседство и разширяване

Шейсет и тригодишният унгарец бе министър на правосъдието в правителството на Виктор Орбан, когато последният неведнъж беше упрекван за реформи, преценени като посегателство върху свободите и баланса на властите.

Бъдещият му пост обаче предвижда той да проверява зачитат ли страните-кандидати основните човешки права.

Изслушването му е на 1 октомври.

Жозеп Борел (социалист, Испания) - Шеф на дипломацията

Бившият председател на Европейския парламент (2004-2007 г.) е заседавал в управата на енергийната групировка "Абенгоа".

Като неин член бе глобен миналата година с 30 000 евро за неправомерно използване на вътрешна информация - продал е през 2015 г. акции на дружеството, малко преди то да обяви предстоящия си фалит.

Според два европейски източника Европарламентът, преди да го изслуша, ще поиска уточнения за притежаваните от него дялове в различни предприятия.

Изслушването му е на 7 октомври.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона