Преди да пусне Полфрийман, Калпакчиев върна делото срещу Костин отначало

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665881 www.24chasa.bg

Решението на председателя на съюза на съдиите Калин Калпакчиев да пусне на свобода Джок Полфрийман 6 години и 6 месеца преди да изтече присъдата му, съвсем не е първото скандалното произнасяне на магистрата. Само преди малко повече от месец, в началото на август, той бе председател и на състава, който върна за ново разглеждане делото срещу  получилия доживотна присъда на първа инстанция Герман Костин. Основният аргумент беше, че правата на подсъдимия за убийстовото на 5-годишния Никита Плотников, не били докрай зачитани.

"В процеса на събиране на доказателства по делото, съдът е ограничавал правото на подсъдимия и неговата защита да участват в разпита на свидетелите и вещите лица, като без да излага надлежни и обосновани мотиви не е допускал въпроси и е прекратявал разпитите, без да даде възможност на страните да зададат въпросите си. По този начин е нарушено правото на защита и в частност принципът на равенство на страните и състезателността на производството", е написал Калпакчиев.

В същото време няма нито ред за злоупотребата с права, демонстрирана от Герман Костин, както и за пороя от обиди и псувни, които съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов беше длъжен да понася на всяко заседание. Незнайно откъде, но лежащият в носилка Костин намираше чутовни сили за болен човек, когато с мощен глас скандираше: Съдията п......т. И съдията, и съдебната охрана, и членовете на състава  бяха подложени на постоянни провокации, но за тях в решението нямаше и дума. 

Още по назад във времето Калпакчиев беше и съдия докладчик по делото САПАРД. Процесът ще се запомни с това, че докато в Германия разследваните за далаверата с европари вече бяха в затвора, у нас той се точеше.

Калпакчиев ги оправда през 2012 г. само дни преди да стане член на Висшия съдебен съвет. Основният му аргумент бе, че делото е трябвало да бъде разделено още в самото начало на разследването и така хвърли вината на прокуратурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито