Преди да пусне Полфрийман, Калпакчиев върна делото срещу Костин отначало

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665881 www.24chasa.bg

Решението на председателя на съюза на съдиите Калин Калпакчиев да пусне на свобода Джок Полфрийман 6 години и 6 месеца преди да изтече присъдата му, съвсем не е първото скандалното произнасяне на магистрата. Само преди малко повече от месец, в началото на август, той бе председател и на състава, който върна за ново разглеждане делото срещу  получилия доживотна присъда на първа инстанция Герман Костин. Основният аргумент беше, че правата на подсъдимия за убийстовото на 5-годишния Никита Плотников, не били докрай зачитани.

"В процеса на събиране на доказателства по делото, съдът е ограничавал правото на подсъдимия и неговата защита да участват в разпита на свидетелите и вещите лица, като без да излага надлежни и обосновани мотиви не е допускал въпроси и е прекратявал разпитите, без да даде възможност на страните да зададат въпросите си. По този начин е нарушено правото на защита и в частност принципът на равенство на страните и състезателността на производството", е написал Калпакчиев.

В същото време няма нито ред за злоупотребата с права, демонстрирана от Герман Костин, както и за пороя от обиди и псувни, които съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов беше длъжен да понася на всяко заседание. Незнайно откъде, но лежащият в носилка Костин намираше чутовни сили за болен човек, когато с мощен глас скандираше: Съдията п......т. И съдията, и съдебната охрана, и членовете на състава  бяха подложени на постоянни провокации, но за тях в решението нямаше и дума. 

Още по назад във времето Калпакчиев беше и съдия докладчик по делото САПАРД. Процесът ще се запомни с това, че докато в Германия разследваните за далаверата с европари вече бяха в затвора, у нас той се точеше.

Калпакчиев ги оправда през 2012 г. само дни преди да стане член на Висшия съдебен съвет. Основният му аргумент бе, че делото е трябвало да бъде разделено още в самото начало на разследването и така хвърли вината на прокуратурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение