МВР готви изнесени бюра за лични документи и мобилни биометрични станции заради очакван наплив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7666006 www.24chasa.bg

Вътрешният министър Младен Маринов обяви по време на парламентарен контрол мерките, които МВР ще предприеме във връзка с големия брой лични карти изтичащи през 2020-2021 г. и необходимостта от тяхното подновяване, предава БТА.

Част от работещите звена в "Български документи за самоличност" ще преминат на плаващо или увеличено работно време. С цел избягване на опашки звената ще подлежат на ежедневен контрол. По преценка, в случаи на по-голям брой чакащи граждани, могат да се организират работни места на двама служители за всяко гише.

Освен това ще има и възможност за специфичен прием при постъпили искания от ведомства, кметства и други да имат възможност групово да подадат документи.

Услугите за електронно издаване на лични карти и паспорти ще се популяризира чрез медиите. Гражданите ще бъдат информирани за промяната на работното време на звена и приема на документи чрез мобилни биометрични станции, обясни министър Маринов.

Подаването на заявления за издаване на лични документи ще може да се прави във всяко едно районно управление от гражданите с постоянен адрес в областта, в която живеят.

Също така са предприети действия за осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт, където ще могат да се подават заявления и връчват лични документи.

Министърът допълни, че към съдебната власт са изпратени молби за осигуряване на места в Съдебната палата в София и Софийският районен съд за подаване на документи и издаване на документи за самоличност.

За регламентацията на електрическите тротинетки вътрешният министър обясни, че се провеждат обсъждания за законови промени с Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата. Проектът предвижда изисквания към електрическите тротинетки и водачите им. Част от тях са те да се движат по велоалеите, а при тяхна липса в най-дясната част от пътното платно. Да не се движат по пътища и улици, по които максималната скорост е над 50 км в час, да не превишават скорост от 25 км/ч, а водачите да са на възраст не по-малко от 16 години и да притежават една от категориите предвидени в Закона за движение по пътищата.

МВР следи ежечасно ситуацията с мигрантите по границата, при евентуална вълна ще се търси помощ от военните. Това коментира пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов в парламента.

Той посочи, че ежечасно получава информация за опитите за преминаване на границата и за задържаните лица. В момента, в който се зададе по-сериозна вълна, незабавно ще действаме, добави Маринов. На този етап не сме търсили участие на военни, тъй като ситуацията не го налага, но има изградените съответни планове и стандартни процедури при криза да ги активираме, каза вътрешният министър.

Ситуацията, която наблюдаваме, може да се каже, че е усложнена, коментира Маринов. Той посочи, че преди да дойде в парламента е имал среща с гръцкия министър по въпросите на миграцията в новото правителство. Обсъдихме, че в Гърция положението е наистина сериозно, защото гръцката граница е смесена - освен сухоземна и дълга морска граница, нямат изградено възпрепятстващо съоръжение и реално потоците се насочват натам, обясни той. Маринов отбеляза, че до 11.00 часа днес, по данни на министъра, 440 лица са преминали незаконно за деня в Гърция. "Но когато съседите имат проблем, означава, че и ние можем да очакваме проблем", коментира той.

Министър Младен Маринов отказа да коментира решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Всеки човек може сам да си направи изводи, каза той.

Относно случая "Негован" и предполагаема трета жертва на убийците, вътрешният министър каза, че след разкриването на това зверско деяние, разследващите са се фокусирали и върху евентуални действия на тези лица в миналото. В момента, в който имаме категорични доказателства за извършено от тях престъпление, ще бъдете уведомени, но на този етап не мога да се ангажирам с конкретна информация, тъй като тече разследване, добави Младен Маринов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански