Лицензираните детски градини и училища са в публичния регистър на МОН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7666262 www.24chasa.bg

Министерството на образованието и науката поддържа публичен регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който съдържа данни за държавните детски градини, за държавните и общинските училища, за държавните и общинските центрове за специална образователна подкрепа, за специализираните обслужващи звена, за духовните училища, за частните детски градини и за частните училища.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за разпространението в публичното пространство на реклами на нелицензирани детски градини.

Достъпът до информацията в регистъра се осигурява чрез сайта на МОН и всеки заинтересован би могъл да провери и да се информира дали съответното детско заведение действително е частна детска градина, обясни министър Вълчев. Той каза, че вписването на частни детски градини в публичния регистър е съгласувано с процедурата, вписана в член 331 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/.

Съгласно член 251, алинея 4 от ЗПУО, министърът на образованието и науката упражнява контрол върху дейността на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Детските заведения, регистрирани по Търговския закон и обучаващи деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, ако издават документ за завършена предучилищна подготовка, се наказват с глоба - с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева, информира министър Вълчев.

Той обобщи, че има регистрационен режим и публичен регистър, но може да се осъществява контрол само върху регистрираните институции в образованието. В повече случаи обаче не се ползва наименованието "детска градина", а се използва името "занималня". Затова родителите трябва да бъдат максимално предпазливи в избора на детска градина и да направят проверка за нея в публичния регистър на МОН, препоръча министър Красимир Вълчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият защитник на ЦСКА-София Божидар Чорбаджийски попадна в идеалния отбор на 13-ия кръг. Класацията на най-добрите 11 се прави от местната Професионална футболна лига. Чорбаджийски заслужи място в елитното подреждане заради доброто си представяне при успеха на неговия ФКСБ с 2:1 като гост на "Киндия" (Търговище)

Американският промоутър Боб Аръм похвали българския боксьор в тежка категория Кубрат Пулев. Той е главен организатор на следващия мач на Кобрата. 38-годишният софиянец ще кръстоса ръкавици с Райдъл Букър на 9 ноември във Фресно (САЩ). "Кубрат е толкова нахъсан за битка, че може да излезе за световната титла още днес - каза Аръм

Тв водещият Иван Христов се отдели от професионалната си половинка Андрей Арнаудов, за да отиде на пазар, видяха папараците на "България Днес". Макар хората да са свикнали, че двамата вървят в комплект, Иван се справя повече от прекрасно сам. Продуцентът напазарува за вкъщи само полезни неща, като плодове, яйца, мляко, и то без никакъв списък,