Лицензираните детски градини и училища са в публичния регистър на МОН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7666262 www.24chasa.bg

Министерството на образованието и науката поддържа публичен регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който съдържа данни за държавните детски градини, за държавните и общинските училища, за държавните и общинските центрове за специална образователна подкрепа, за специализираните обслужващи звена, за духовните училища, за частните детски градини и за частните училища.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за разпространението в публичното пространство на реклами на нелицензирани детски градини.

Достъпът до информацията в регистъра се осигурява чрез сайта на МОН и всеки заинтересован би могъл да провери и да се информира дали съответното детско заведение действително е частна детска градина, обясни министър Вълчев. Той каза, че вписването на частни детски градини в публичния регистър е съгласувано с процедурата, вписана в член 331 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/.

Съгласно член 251, алинея 4 от ЗПУО, министърът на образованието и науката упражнява контрол върху дейността на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Детските заведения, регистрирани по Търговския закон и обучаващи деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, ако издават документ за завършена предучилищна подготовка, се наказват с глоба - с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева, информира министър Вълчев.

Той обобщи, че има регистрационен режим и публичен регистър, но може да се осъществява контрол само върху регистрираните институции в образованието. В повече случаи обаче не се ползва наименованието "детска градина", а се използва името "занималня". Затова родителите трябва да бъдат максимално предпазливи в избора на детска градина и да направят проверка за нея в публичния регистър на МОН, препоръча министър Красимир Вълчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното