Какъв искаш да станеш? Ментор от бизнеса помага на ученици и то без пари

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. 

Представяме ви Николай Николов и програмата ABLE Mentor, която свързва ученици и ментори в себеопознаване и кариерно ориентиране.

Ако си 10-и или 11-и клас и търсиш помощ, за да развиеш потенциала си, или си човек, който иска да работи с деца, можеш да се запишеш на сайта www.ablementor.bg до началото на октомври. Програмата този сезон ще се проведе в София, Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Дупница, Стара Загора и Шумен. За останалите за първи път ще се проведе онлайн формат.

“Вашата програма работи!”, обръща се Александър Иванов към Николай Николов, проектен лидер на ABLE Mentor. В този момент Александър е на обучението си за ментор.

“Откъде знаеш, ти все още не си започнал при нас?”, пита го Николай, а той отговаря: “Брат ми беше ваш ученик, видях колко израсна като начин на мислене и умения по време и след програмата. А сега учи в Западна Европа и започва стаж в “Тесла”.

Този диалог илюстрира най-добре връзката между ученици и ментори, която ражда програмата ABLE Mentor. Те се вдъхновяват взаимно - едните, за да успеят да постигнат целите си, а другите да им помогнат в преследването.

В рамките на по 3 месеца през пролетта и есента ученици от 10-и и 11-и клас имат възможност да общуват с човек, занимаващ се с професията, която са избрали за бъдещото си развитие. Така те могат да се запознаят с работната среда, комуникацията между хората, дейностите, които ще им се налага да извършват. Или просто да открият собствените си интереси и да опознаят по-добре себе си.

“Постоянно виждам колко масово е объркването каква професия да избереш, а подкрепата е много малка. Тя идва от родителите, но те са от друго поколение и обикновено разбирането им е различно. Другият източник на информация е учителят, който по-скоро би насочил ученика към собствената си област”, разказва Николай Николов. Затова той вярва, че менторството е начинът децата да се ориентират по какъв път искат да тръгнат.

Габриела Янкулова успява да го постигне. Нейната мечта е да организира събития и само за три месеца с ментора си я сбъдва - събира танцьори за хип-хоп танци, каквото е хобито ѝ. Сега е в 12-и клас и иска да учи ивент мениджмънт.

“Моят ментор ми показа стъпките в това начинание. Аз искам да правя събития, свързани с изкуство, защото то е много важно за мен. Сега имам клуб в училище, свързан с личностно развитие, кариерно ориентиране и предприемачество, където каним лектори и осъществяваме проекти. ABLE Mentor беше един старт за мен, видях, че има много младежи като мен и вече имам смелост да организирам по-големи неща. Всички от програмата са много подкрепящи”, разказва Габриела.

Веднага след хип-хоп мероприятието си тя се захваща да помогне на своята приятелка Моряна Филипова и двете организират модно ревю.

Моряна също е преминала през ABLE Mentor. Неин ментор е Гергана Грънчарова, която управлява платформа за изграждане на бъдещи лидери. Същевременно тя прави същото и с учениците. Заедно с Гергана Моряна създава свой уебсайт, в който представя собствените си модели рокли и суитшърти с български народни мотиви. Чрез него тя вече е продала 6 колекции.

Тези истории са причината Николай Николов да се старае да достига до все повече ученици. Сега предстои есенният сезон на програмата, който ще се проведе в осем града. Но той ще е и първият, в който форматът ще се репликира и в онлайн вариант, като занятията ще се проведат под формата на онлайн семинари. “В България не е правено такова нещо и не знам дали изобщо е правено някъде. Подготвили сме платформа, в която участниците да комуникират, да си поставят цели. Трябва да имат поне една онлайн среща седмично, защото ние си казваме, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва постоянство”, обяснява Николай.

Ментор може да стане всеки, завършил втори курс в университета, и имащ достатъчно време и желание да се занимава с деца. Достатъчно е да попълни регистрационен формуляр на сайта на програмата, да мине интервю и еднодневно обучение. А от учениците се изисква само постоянство и да знаят какво искат да постигнат от обучението си. “Програмата е безплатна и за двете страни и е много обезкуражително за един ментор, който дава от времето си, ученикът му да се откаже. Разбира се, винаги се случва да отпадат ученици, има такива, които решават, че това не е тяхното нещо. Един ученик се отказа, защото си намери приятелка - няма как да се борим срещу любовта”, разказва Николай. Случва се и обратното - да няма подходящ ментор. Например някои деца са искали да станат татуисти, а това е по-рядко срещана професия.

Но желаещи има - за 6 години през програмата преминават около 700 ментори. Те помагат на учениците в 3 направления: бизнес проекти, личностното развитие или социална инициатива. Пример за такава е тази на Денис Олегов. Той преодолява притеснението си да говори пред хора и благодарение на програмата основава клуб за литературно четене “Отвъд кориците”. Освен това издава три стихосбирки, които спокойно успява да прочете пред публика.

“Учениците кандидатстват с конкретен проект, но това е много широко понятие. Проект може да бъде да се научим как по-добре да управляваме времето си. По време на програмата правим три обучения - как да се поставят цели, кариерно и академично ориентиране и за презентационни умения”, обобщава Николай.

Николай оставя счетоводството заради каузата в ABLE Mentor

Николай Николов избира счетоводството за своя професия още след 7-и клас. Учи в Търговска гимназия, а след това в УНСС, има над 5 години стаж във финансовия отдел на голяма логистична компания. Но когато започва като доброволец, а по-късно и като ментор в ABLE Mentor, осъзнава, че нещо досега му е липсвало - каузата.

Затова напуска работата си, а преди 2 години и половина се издига до проектен лидер на програмата, като на практика я ръководи изцяло. “Не мога да кажа, че никога няма да се върна към финансите, но в момента не съжалявам за промяната. Моето виждане за нещата е, че човек трябва постоянно да изследва себе си и възможностите, които има.” Така Николай отговаря на въпроса дали сам не е сбъркал в избора на професионалния си път.

По онова време той не е имал собствен ментор, но захващайки се с програмата, решава, че трябва да застане и от другата страна. Така намира своя човек чак в Португалия. Запознават се чрез платформа в интернет и поддържат редовна връзка и до днес. “Причината да избера него беше, че точно тогава бях изминал пешеходния преход Ком - Емине - от единия край на Стара планина до другия. А човекът организира такъв тип преходи в Португалия и Испания, неговият проект се казва именно Walking Mentorship (от англ. ходещо менторство). Тогава предизвикателство за мен беше да работя с голяма група от хора, която да ръководя. Той ми даде полезни съвети и успях да стана по-добър”, разказва Николай. За него смисълът на една такава връзка е да имаш човек, който да ти дава подкрепа и увереност и да ти показва нови възможности от гледна точка на своя опит и години.

Идеята за тези взаимоотношения се ражда от няколко младежи. Те се завърнали от обмен в САЩ, организиран от Фондация “Америка за България”. Основават свое сдружение у нас, за да запазят контакта помежду си, а една от първите им инициативи още през 2011 г. е ABLE Mentor. В началото тя започва като консултации в училище, но впоследствие се оказва, че това не е толкова добре работещ модел като индивидуалното менторство. През цялото време Фондация “Америка за България” е естествен техен партньор не само финансово, но и подкрепящ ги в развитието на собствените им умения.

Автор на статията

Албена Арабаджиева Албена Арабаджиева


Споделете статията

Четете още