Цветан Василев дал на Малинов пари за паметни знаци, осъденият за изнасилване Иван Евстатиев сред наградените

https://www.24chasa.bg/novini/article/7666898 www.24chasa.bg
Николай Малинов (в средата) получи подкрепа от хилядите на яз. “Копринка” дни след като излезе от ареста.

“Съдържанието се диктува от Москва” и “Така искат кукловодите. Ние сме просто изпълнители” в разговорите от интернет на дясната му ръка Юрий Борисов

Нови доказателства по разследването за шпионаж срещу Николай Малинов публикува прокуратурата в петък. Това са разговори от чатове, дарение от фирма на Цветан Василев, договор с института на Леонид Решетников и споразумение с руското издателство “Российская газета”.

Най-любопитни са експертизите на телефоните на Малинов и секретаря на Националното движение “Русофили” Юрий Борисов. В тях са намерени разговори с техни съмишленици във вайбър, телеграм и месинджър.

“Опасни сте вие в клуба. Нямате търпение да сменяте властта в държавата и в партията”, пише Панко Анчев на Юрий Борисов.

“Така искат кукловодите. Ние просто сме изпълнители”, отговаря Борисов, изречението може да има и ироничен контекст.

Експертизата на телефона на Борисов показала, че в него е било инсталирано, а после изтрито, приложението за чат “Телеграм”. За него става дума и в разговор на Юрий Борисов с Ивелина, но в месинджър. На 25 декември 2018 г. тя го пита защо е изтрил “Телеграм”, където са комуникирали, а той не си спомня за това. После Ивелина му праща негови думи от предишните им разговори, където той е написал: “Трябва да се подготви за година - две истинска лява и русофилска партия, която да влезе в НС и да играе ролята на балансьор”.  

“Това за партията може да са и мои думи”, отговаря ѝ Борисов.

През март т.г. същата Ивелина го пита дали сайт, публикувал статия, е на Николай Малинов и я определя като лъжа.

“Съдържанието се диктува от Москва. Жена му на Малинов менажира медията”, отговаря Борисов. В разговорите със същата жена секретарят на “Русофили” казва също, че няма тайни нито от ДАНС, нито от жена си.

От телефона на Николай Малинов е сканиран негов разговор в приложението Whats Up, в който той си пише с друг човек за интернет сайт, който се продава, защото “руснакът” искал да купува сайт.

Друг документ, който прокуратурата публикува, е договор за дарение от 15 януари 2013 г. Дарител е фирмата на Цветан Василев “Бромак” ЕООД (мажоритарен собственик на фалиралата по-късно КТБ). Дареният е движение “Русофили”, а сумата на превода е 31 515 евро. Парите били нужни на русофилите да изработят 200 паметни знака “Самарски кръст”, които да бъдат връчени в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България. Проста сметка показва, че изработката на един паметен знак е струвал 300 лв. След това посланикът в Русия Бойко Коцев е връчил от тези знаци на актьора Армен Джигарханян и на президента на Руската академия на науките. Проф. Андрей Пантев като председател на Обществения съвет на “Самарски кръст” награждава патриарх Неофит и всички митрополити. 

Знак получава и Националният исторически музей с директор покойният проф. Божидар Димитров при едно от посещенията си в Москва. Връчва му я отново Бойко Коцев. През 2013 г. със Самарски кръст е награден и тогавашният кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който по-късно беше осъден за изнасилване на тийнейджърка. Връчва му я зам.-председателят на “Русофили” Милен Чакъров, който беше един от задържаните при акцията на прокуратурата на 9 септември. Договор за услуги между Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) и фирма на Николай Малинов от 9 декември 2013 г. е друг от документите, които прокуратурата публикува в петък. Според негоРИСИ дава 2,2 млн. рубли (59 хил. лв.) за журналистически материали, свързани с вътрешната и външната политика на България, страните от Балканите и Европейския съюз.

В документите има и споразумение с “Российская газета” от 2015 г. То е за публикуване на реклами в български медии на руски издания. Стойността на договора е 900 хил. рубли (25 хил. лв).

На 9 септември прокуратурата и ДАНС задържаха няколко души от Националното движение “Русофили”. На следващия ден председателят Николай Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на руските организации РИСИ и “Двуглав орел” на бизнесмена Константин Малофеев. Стана ясно още, че Малинов е бил посредник между Цветан Василев и Малофеев по препоръка на Леонид Решетников, за да може руснакът да купи евтино активи на КТБ като “Дунарит”, “Авионамс” и “Виваком”. Още тогава беше публикувана и докладна записка на Малинов до Решетников, в която пише, че България трябва да се преориентира към Русия и за това е нужна политическа партия, която да се финансира с пари от предприятията. Малинов беше освободен още на 10 септември с гаранция от 50 хил. лв., а на 14-и участва на събора на русофилите на яз. “Копринка”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца