Фандъкова: С Борисов не си поставяме условия, водим разговори и взимаме решения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7667918 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова Кадър: Нова телевизия

Аз дойдох с два автобуса на градския транспорт. Днес движението е по-спокойно. Историческият център на София е затворен и за поредна година нашата столица се включва в Европейската инициатива "Ден без автомобили" в празничния неделен ден. Целта е да обърнем внимание на алтернативите за предвижване, за това, че е възможно да оставим автомобилите си и да използваме градски транспорт. Автобусите, с които пътуваме вече, са нови, удобни и достъпни. Миналата година сменихме автобусите по линия 84 с газови автобуси - най-висок икономичен клас. Това, което направихме последните години, е всъщност 90% от автобусите да подменим и това е реалната стъпка към по-чиста среда. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред камерите на Нова телевизия. 

"С премиера Борисов не си поставяме условия, водим разговори, обсъждаме и взимаме решения. Моите условия за кандидатурите за кмет на София са винаги били свързани с града, с проектите на града и винаги съм защитавала всеки един от тях, защото никога средствата не идват даром, трябва много да се работи. Той отлично знае, че моите условия са София", добави още тя.

"Опитът винаги е полезен, както положителният, така и пропуските стига да си взимаме поука и да знам как да коригираме работата си. За 10 години винаги се допускат грешки. Хората не очакват оправдания, а очакват да дадем решенията и да поправяме тези грешки и да вървим напред", допълни Фандъкова.

"Реконструкцията на улица "Граф Игнатиев" беше абсолютно необходима. Ние бързо забравяме, но съм сигурна, че хората помнят как преди година и половина изглеждаше тази улица. Беше ми неудобно да минавам по тази улица. Направихме някои грешки още в началото - аз лично се предоверих на изпълнителните за срока на изпълнение. Това беше наистина неприятно, защото създаде проблеми с организацията по-късно. Изпълнителите поеха ангажимента да осъществят проекта два пъти по-бързо, отколкото беше заложено по договор. Обявихме го така - хората имаха очаквания още преди зимата да приключи. Стана ясно, че това не е възможно - сменяхме инфраструктура, канализация на 100 години. Но днес "Граф Игнатиев" има резултат и изглежда коренно различно", заяви тя.

"На местните избори ще търся подкрепа от всички хора, които искат промяната и развитието на града да продължат и то с още по-бързи темпове. Основният опонент в тази кампания, която все още не е започнала, но има ясни заявки за това, са лъжите и манипулацията. Те вече започнаха и за съжаление виждаме в последните седмици г-жа Манолова има твърдения, които не са верни. Всички процедури, свързани със София, за които говори тя, приключват след изборите. Една от най-важните дейности е свързана с чистотата и почистването на града. Доста сериозно е подобрението в тази насока, но разбира се, че има и проблеми, За това има изисквания за повече техника, машинно метене и миене и заложените по-сериозни санкции, както и изискванията за най-високия стандарт на автомобилите. Чух, че тази поръчка е обявена, за да приключи преди изборите. Това не е вярно. Тя ще приключи след изборите. Това трябва ясно да се каже. Всички процедури, за които говори г-жа Манолова, приключват след изборите. Чух, че на 9 септември са отворени ценови оферти. Това не е вярно. Това беше срокът за подаване на документи, а офертите ще бъдат отворени най-рано през ноември. По никакъв начин няма да позволя да се подложи на риск градът както по отношение на чистотата, така и по отношение на процедури за закупуване на нови превозни средства", каза още Фандъкова.

"Мерките за справянето с трафика са много конкретни и една от тях е строителството на метрото. Когато започнахме работа преди 10 години, метрото беше 9.5 км. Вече построихме 30 нови км и сега строим 12 км. Това намалява трафика с 20% в районите, в които метрото преминава. 80% от околовръстния път, който облекчава трафика на града, е изпълнен през тези 10 години. До седмици очаквам да започне разширението на Южната дъга от АМ "Тракия" до жк. "Младост". Това са конкретни проекти и решения", допълни тя.

"Има теми, с които никога не трябва да се прави пиар. Работя с организации на хора с различни проблеми и познавам много от тях много преди да дойна в Столична община. По темата за проблемите и трудностите за придвижване трябва да се работи. Започнахме строителство на асансьори в старите станции на метрото, в които такива нямаше, но и на подлези. Всички обекти, които изграждаме, са със скосени тротоари и възможности за достъпност. В много училища направихме асансьори. Всички нови сгради имат такива. Преди да дойда имаше 3 училища с достъпност. Много ясни са политическите сили, които стоят зад мен за местните избори. Аз съм кандидат на ГЕРБ с коалиция със СДС. Ще търся подкрепа от всички хора, които искат промяната и развитието на града да продължат и то с още по-бързи темпове", завърши Фандъкова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното