Ангелкова: 15 на сто повече българи на туризъм у нас, компенсират спада на чужденците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668169 www.24chasa.bg
Николина Ангелкова СНИМКА: Дима Максимова

С 15% са се увеличили нощувките на българи у нас в сравнение с миналата година. Ръст се наблюдава и при чужденците, които идват в България с цел културно-исторически туризъм, каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че развитието именно на културно-историческия туризъм е ключово за превръщането на България в целогодишна дестинация.

"За т.г. от януари до юли международните туристи са над 5.1 милиона, като от тях около 25% са декларирали, че са посетили страната с цел културно-истолически туризъм или комбинирано - морски и летен туризъм с културно-исторически, нещо на което ние изключително много наблягаме, за да можем да предлагаме много повече разнообразие", каза Ангелкова.

Тя подчерта, че културата и историята, които има нашата страна, са ключов фактор особено за Велико Търново. Градът е изключително популярна дестинация както за българи, така и за чужди туристи. Той неотменно присъства в маршрутите на круизните туристи по Дунав. "Това може да подпомогне туризма да се превърне в движещ фактор за българската икономика. Затова и нашите усилия са насочени към промотиране на този тип туризъм и насочване на вниманието към него", коментира Ангелкова.

Тя допълни, че все повече българи предпочитат да посещават вътрешността на страната, като са водени основно от идеята да разгледат историческите забележителности или малко познати места. "Всъщност т.г. ръстът на нощувките, реализирани от българи, компенсира спадът, който наблюдаваме в реализираните нощувки от чужденци", обясни министърът.

За изминалия сезон над 10 700 сезонни работника основно от Украйна и Молдова са били наети в нашите курорти, за да компенсират липсата на кадри в бранша.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от