Кметът инж. Добромир Добрев: 86 млн. лева инвестирахме в облика на Горна Оряховица - най-много от 25 г. насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668577 www.24chasa.bg
Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев

Добрата работа община - правителство оказва ефект в полза на гражданите

Близо 86 млн. лева са направените инвестиции в Горна Оряховица за 4 г. Успяхме реално за променим облика на града, а такива големи финансови вложения не са постъпвали в общината за предходните 25 г., заяви кметът инж. Добромир Добрев в края на втория си мандат.

Реализираните

проекти,

финансирани със

средства от ЕС,

са за 21 млн. лв.

Малко над 5 млн. са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Получените трансфери от общината по програми за временна заетост са малко над 700 хил. лева, а програма “Красива България” и Националният доверителен екофонд са финансирали проекти за близо 900 хил. лева.

Средствата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са в размер на 16,6 млн. лева. Направените капиталови разходи от общината за изграждане и ремонт на различни обекти са близо 42 млн., посочи Добрев.  

“В началото на втория ми мандат

бяхме изправени

пред огромно

предизвикателство

- една програма, която беше наситена с много обекти, дейности и проблеми за решаване. С опит и екипност показахме, че можем да се справим”, каза кметът.

За периода на управление от 2011 до 2019 г. бюджетът на община Горна Оряховица е нараснал с близо 17 млн. лева от 19 986 100 лв. през 2011 г. на 36 986 713 лв. към настоящия момент.

“Всяка година получаваме близо 5 млн. лева трансфери. Добрата работа община - правителство оказва ефект в полза на гражданите”, анализира Добрев. Той открои сред най-значимите проекти модернизирането на градската среда, подобрената инфраструктура, стабилизирането на общинската болница и превръщането ѝ в конкурентно здравно заведение.

Инвестиционната програма на община Горна Оряховица, която е на стойност 20 млн. лева и се изпълнява по Оперативна програма “Региони в растеж”, е реализирана близо 80%. Отделно са изпълнени проекти по програмите “Развитие на човешките ресурси”, “Добро управление”, “Околна среда”, “Еразъм” и много други, с които общият размер на средствата от реализираните проекти за периода 2011-2019 г. е 36 379 000 лв., показват данни.  

“Най-видимият и одобряван от жителите на града проект е

реконструкцията

на пл. “Георги

Измирлиев”

Заедно с обновяването на парк “Детски кът” приложихме цялостна концепция за промяна на централната градска част, която се отчита като значима. Наши съграждани, които се връщат в Горна Оряховица след години, оценяват положително новата визия. Естествено, винаги има забележки, но колегите ежедневно правят проверки и се стремят да отстраняват всеки проблем”, каза Добромир Добрев. Кметът отчете сериозен напредък и по отношение на подобряване на подземната инфраструктура. Изграден е 3-километров водопровод в кв. “Гарата”.

“Това беше жизненоважно за жителите на този район.Осигурихме захранването на 200 домакинства с вода от яз. “Йовковци”. В квартала около парка “Градска градина” се реализира частична подмяна на водопреносната мрежа. В ход е подмяната на колектори в централната градска част, което ще разшири жилищната зона откъм местностите Бабенец и Чуруковец. В тези райони има голям строителен интерес”, каза кметът.

Сред големите постижения на мандата той посочи реконструкцията на ул. “Иван Момчилов”, която е една от основните пътни артерии в Източната промишлена зона на града. Със средства от ПУДООС се

изградиха 1137 м

канализация

по улицата. Участъкът, осигуряващ достъп до базите на десетки фирми, е напълно преасфалтиран, изградени са тротоари, ново улично осветление.

“В следващите 10-15 г. тази улица няма да има нужда от ремонт, по нея вече върви и градски транспорт”, припомни инж. Добрев. Над 2 пъти се е увеличил обемът на рехабилитираните и изкърпени улици. Обобщените резултати показват, че за мандата са изкърпени и цялостно асфалтирани близо 144 хил. кв. м пътна мрежа за малко над 4,6 млн. лева.  

“Парите, вложени в тази дейност, са в пъти повече от вложените в предишни мандати”, изчисли кметът. Той припомни, че отсечката между Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси бе цялостно ремонтирана и че в момента тече основен ремонт на пътя Поликраище-Елена от селото до табелата на Горна Оряховица.

90% е изпълнена

програмата за

модернизация в

образователната

инфраструктура

в Горна Оряховица.

“За останалите само 1 училище и 2 детски градини сме кандидатствали с проекти, очакваме одобрение и те да бъдат санирани и преобзаведени”, анонсира Добрев.

Програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради от много хора бе приета скептично. Но днес дори песимистите агитират за включване в нея, показват наблюденията на кмета. Досега са санирани 14 панелни блока в града по Националната програма за енергийна ефективност. Още 3 кооперации предстои да променят своя облик. Те ще бъдат санирани по ОП “Региони в растеж 2014-2020”. Така ще се подобри жизнената среда на 62 домакинства.

Кметът отчете отлични резултати и в политиката на местната власт да превърне общинската болница в модерно и конкурентно лечебно заведение.

“Не само не закрихме болницата и не я приватизирахме, както се говореше, а инвестирахме близо 800 хил. лева общински средства за обновяване на отделения и закупуване на медицинска апаратура. Толкова пари в лечебното заведения не са влагани в последните 30 г. Горди сме, че болницата е на печалба за шестмесечието и че нашите медицински сестри са с най-високите заплати спрямо колегите им от останалите общински болници”, каза Добромир Добрев. Той изброи

постигнатото за

насърчаване на

раждаемостта,

младежките и социалните политики, културата, спорта. Общината има редица готови проекти за благоустройство, подобряване на чистотата на въздуха, инфраструктура, които чакат реализация през следващия управленски мандат. Най-важното според кмета е в Горна Оряховица да бъдат привлечени високотехнологични инвеститори, които да развиват бизнес и да дават високи заплати, за да може младите хора да се завърнат в родния си град.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца