Детската градина в Граф Игнатиево отесня за 2 г. заради висока раждаемост

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668588 www.24chasa.bg
Кметът на “Марица” Димитър Иванов разговаря със самодейка какво още трябва да се направи за читалищата.

Община “Марица” остава самостоятелна, няма да я разцепят, увери кметът Димитър Иванов

Само за 2 години, откакто е построена, детска градина “Здравец” в Граф Игнатиево отесня заради многото млади семейства, които живеят в селото. Наложи се да се вдига още един етаж, за да се осигурят места за хлапетата.

За тях бе монтирана и модерна площадка за игра, отговаряща на европейските изисквания за безопасност. Придобивките бяха открити от кмета на община “Марица” Димитър Иванов. Той обеща и втора забавачка, ако раждаемостта продължи да бъде висока.

“19-те ни

населени места

са живи и

жителите им

се увеличават

Опитваме се да им създадем добри условия за живот. Реновирахме всичките градини и със собствени средства направихме нови 8. Изградихме над 30 площадки за най-малките, 4 фитнеса за младежите и първото средно училище на наша територия”, заяви той.

През последните 8 г. в “Марица” са построени две спортни зали, три кметства, 2 здравни служби, 6 пенсионерски клуба, както и 2 пречиствателни станции за отходни води.

Подменени са 60 км водопроводи, а новата асфалтова настилка е повече от 30 км. Толкова километри са вече канализирани. В ход е подмяна на уличните лампи с енергоспестяващи.

“Изпълнихме приоритетите, които си бяхме поставили - да осигурим по-добро настояще и бъдеще за децата. В следващите 4 г. акцентът ще са канализацията, инфраструктурата и поставяне на още камери за видеонаблюдение, за да се гарантира сигурността на населението”, посочи кметът.

Рязането на лентата на новия етаж на детска градина “Здравец” съвпадна с 8-ия есенен празник на “Марица”, който се проведе в Граф Игнатиево. Димитър Иванов информира местните, че в момента в селото се изпълнява проект за 5,5 млн. лева. Предвижда се смяна на ВиК тръби и строителство на пречиствателна станция за подобряване на качеството на питейната вода. Изцяло нов асфалт ще се постави на най-дългата улица.  

Иванов увери, че “Марица” ще продължи да съществува като самостоятелна и независима въпреки мераците на съседни общини да я присъединят. През 2018-а беше отбелязана 30-годишнината от създаването ѝ.

“Гарантирам, че ще пазим границите ѝ и

няма да се

поддаваме на

чуждо влияние,

нито ще застанем

на колене пред

желанията на

разни политици

за приобщаването

ни към съседни

общини”, казва Иванов.

Според управници на села от “Марица” апетитите към нея са от години. Причината е, че 19-те населени места са развити, разполагат със свободни терени, удобни транспортни връзки и са близо до Пловдив. По тази причина и интересът на инвеститорите е голям.

За 20 г. са построени повече от 200 предприятия, безработица напрактика няма. Наемат се хора и от съседни общини. На територията на “Марица” работят световни компании и непрекъснато прииждат още.

От началото на 2019-а досега са издадени над 300 разрешителни за строеж на нови производствени мощности и разширяване на съществуващи.

“Стремим се да придвижим проектите им максимално бързо и хвърляме усилия върху подобряване на инфраструктурата”, твърдят чиновници.

В най-скоро време ще бъдат завършени кръговото кръстовище на с. Труд - разклона за Строево, и т.нар. елипса в района на Радиново.

Двете съоръжения ще облекчат не само трафика в “Марица”, но и ще се разтовари движението в посока Стрелча и Панагюрище през Строево и Съединение. Кръговото на Труд е проектирано от общината, отчуждителните процедури за около 250 000 лв. също са за нейна сметка. Пътната агенция осигурява 1,1 млн. лева. За елипсата кабинетът е отпуснал 3, 8 млн. лева.

“Много хора

вече бягат от

големия град,

защото искат

спокойствие

През тази година 6 нови семейства се заселиха в Трилистник”, обясни кметът Мирчо Петров.  

Той подчерта, че в селото с 800 души жители има канализация, 90% от улиците са асфалтирани, няма проблем и с паркирането. На територията на Трилистник действат 6 фирми, които осигуряват препитание на част от местните хора.

Шивашки цех изработва екипи за състезатели по колоездане, изнася и в чужбина. Работната ръка в Трилистник дори вече не стига и 70 души идват от други населени места.

“Освен че са развити, селата в община “Марица” разполагат с живи културни институции, в които децата, младежите и възрастните имат възможност да развиват талантите си”, коментира секретарят на читалището в Граф Игнатиево Софка Комитова. То е създадено през 1927 г. и досега не е спирало дейността си. В него има

групи за

фолклорни

песни, народни

танци и за

пресъздаване

на обичаи

В музейната му сбирка се пазят части от римски колонади и предмети от стария бит на местните, както и единствената фотоизложба, посветена на Граф Игнатиев, чието име селото носи от 110 г.

“Самодейците ни са много запалени. Изявяват се в цялата страна и печелят награди. Когато тръгнем по участия, един автобус не ни стига. Ангажираме и коли”, уточнява Комитова.

По думите ѝ представянето на местните обичаи от Граф Игнатиево предизвиквало голям интерес на фестивали. Единствено в селото се прави т.нар. изпращане на кума. Булката му се кланя 3 пъти, докато получи благословията и дара му. След това сватбарите го изпращат до дома му.

Самодейците от Граф Игнатиево се включиха в концерта по случай есенния празник на “Марица”. На сцената излязоха и любителски състави от читалищата в Строево и Труд. Деца и възрастни пяха и играха близо 2 часа. Гвоздеят бе 3-годишната Юлия Шопова от Труд, която изпълни песента “Маро льо, Маврудо” и обра овациите на публиката.

Кметът Димитър Иванов зарадва с награди победителите във фотоконкурса “Лято мое, незабравимо и вълшебно”. В него са участвали деца от всички учебни заведения в “Марица”. Професионален апарат получиха възпитаниците на ОУ “Христо Смирненски” в Строево, завоювали първото място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца