Двойно вдигат санкции по закона за платежните услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668689 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

Да се удвоят глобите за финансови институции, които предлагат платежни услуги, но не спазват законите и разпорежданията на БНБ.

Това предлага финансовият министър Владислав Горанов с промени в закона за платежните услуги и платежните системи. Проектът е обявен за обществено обсъждане.

Така санкцията за тези, които не спазват инструкция на централната банка може да стигнат до 200 000 лв. вместо сегашните 100 000 лв.

Ако предлага такива услуги, но няма издаден лиценз от БНБ, санакцията ще тръгва от 50 000 и ще стигне до 200 000 лв., и то само ако се прецени, че нарушението не е престъпление.

При издаването на лицензи за извършване на платежни услуги, БНБ ще преценява дали лицата, които имат 3% и повече от акциите или дяловете на дружеството, могат да навредят на предоставяните от него услуги.

За целта, тя ще получава информация за промени в собствеността, предвижда проектът.

Друг текст в него пък задължава и дружествата за електронни пари да предоставят отчети в БНБ за размера на собствения капитал.

Предлага се също извършването на дейност по издаване на електронни пари без съответно разрешение да се криминализира. Затова се предвижда промяна в Наказателния кодекс.

В момента за криминални дейния се смята само извършването на баанкови, застрахователни и други финансови сделки, без официално разрешение.

Ако промените бъдат одобрени от МС и парламента, те ще влязат в сила от 15 декември т.г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда