Борисов ахна от мозайките на Голямата базилика в Пловдив (Обновена, Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7669213 www.24chasa.bg
Здравко Димитров през целия път разказваше на Борисов какво е направено в Пловдив. СНИМКИ: Радко Паунов

Премиерът  и Здравко Димитров на рейд из Пловдив

Това е голямо богатство, Нанси!

Така премиерът Бойко Борисов възкликна към шефката на „Америка за България“ Нанси Шилър. Премиерът пристигна в Голямата базилика на Филипопол, чиито довършителни работи са почти към финала. Той разгледа над 2 декара антични мозайки – образец на римското изкуство. Министър-председателят буквално онемя, когато му дадоха VR устройство, което създава изкуствена реалност и чрез него се вижда базиликата, както е била през IV век.

Реставраторката доц. Елена Кантарена показа на Борисов как се редят паната с древните мозайки.
Реставраторката доц. Елена Кантарена показа на Борисов как се редят паната с древните мозайки.

Реставраторката Елена Кантарева в това време редеше пана с мозайки, изобразяващи розети. После Борисов се загледа в цветни картини, изобразяващи над птици - всяка в различна поза. Цветни папагали, токачки, пауни, патици включва композицията. Нанси Шилър му разказа, че местни бизнесмени осиновяват срещу 5000 лева птица от мозайките, а парите отиват в специален фонд за деца. Най-напред Борисов разгледа второто ниво с мозайки, които са от по-късния период от V век. По специално спираловидна рампа той слезе на първия етаж, където тепърва се реди по-ранната настилка от ІV век. Премиерът разгледа как се реставрират колони от най-представителния античен храм на римската провинция Тракия. Погледна и най-новият древен надпис, който съобщава за оцелелите след драматичното готско нашествие през 251 г., когато Филипопол е буквално сринат.

Найд 2 дка са мозайките на Голямата базилика в Пловдив.
Найд 2 дка са мозайките на Голямата базилика в Пловдив.

"А в Маноле ходи ли на кулата", попита Борисов Нанси Шилър и я увери, че след една година тя ще бъде археологически обект на световно ниво. Навсякъде премиерът е плътно придружаван от областния управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров. 

Премиерът Бойко Борисов и шефката на
Премиерът Бойко Борисов и шефката на "Америка за България" Нанси Шилър.

От базиликата пеша те се отправиха към реновирания централен площад на Пловдив. Минаха през ремонтирания транспортен подлез на ул. "Гладстон". По стълбите се изкачиха на съвременния площад. "Здравей, наборе! Как си", махна към работник от близка сграда Борисов. 

Борисов мина пеша разстоянието от базиликата до обновения централен площад на Пловдив, а след това отиде и на новата галерия на ул.
Борисов мина пеша разстоянието от базиликата до обновения централен площад на Пловдив, а след това отиде и на новата галерия на ул. "Гладстон".

"Тук всичко ще е с кафенета и хората ще могат гледат към останките от северния вход на древната агора", разказваше на премиера кметът Иван Тотев. Следващата спирка бяха западните пропилеи от древния площад. На тях са издигнати антични колони, запазена е автентичната настилка на улиците от І век, както и останките от някогашните магазини.

8-годишният Трифон се снима с премиера. Майка му Мариана Попова беше на седмото небе.
8-годишният Трифон се снима с премиера. Майка му Мариана Попова беше на седмото небе.

"Тук идвахме в началото на разкопките", спомни си Борисов и няколко минути съзерцаваше експонираните антични находки. "Нанси, харесва ли ти площадът", обърна се той към шефката на "Америка за България". Тя отговори, че за първи път била в Пловдив през 1996. Но за последните 10 г. промяната била забележителна.

Неотлъчно до Борисов е областният управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров.
Неотлъчно до Борисов е областният управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров.

На път за новата галерия на ул. "Гладстон" млада майка си провикна. "Г-н Борисов, моля ви за една снимка със сина ми. Трифоне, бързо ела", каза тя на 8-годишното си дете. Момчето тутакси дотърча и застана до премиера. "Ела и при кака си Нанси да се снимаш", рече Борисов на малкия Трифон. През това време майка му беше на седмото небе.

Последва върволица от майки, които също искаха да се снимат с премиера. Те го съпроводиха до самата галерия и дори влязоха в нея да го чакат.

Турът на Борисов включваше около 700 метра пеша. "Тази галерия на пловдивските художници ли е", попита министър-председателят. И припомни, че е изградена с пари от държавата. 4,2 млн. лева е инвестицията. След като разгледа част от изложбата "Минимализмът в българската живопис", Борисов благодари на Нанси Шилър и на шефа на борда на "Америка за България" Крис Малтън.

"Дали сме милиарди за американски изтребители. Но в същото време дружбата ни със САЩ върви не само по линията на военните бази. За радост с тях правим и неща, които най-много ми харесват, свързани с археологията, историята и културата", каза министър-председателят. И припомни, че реставрацията на базиликата в Пловдив се финансира от "Америка за България", общината и държавата.

"Пловдив е от малкото стари живи градове в света, легнал върху такава богата история - допълни Борисов.  - Някой може да ни упрекне, че сме тук заради изборите. Не, това идване беше планирано. След дни ще дойдат всички посланици в базиликата, а ние тогава ще сме в Корея".

Премиерът изброи, че на много места в България вървят мащабни археологически проучвания. И назова Петрич, Търговище, Провадия, Перперикон.

"България ще стане като Италия и Гърция, които печелят от античното си богатство. Ще използваме контактите на "Америка за България" да промотираме страната и да привличем повече туристи", отбеляза той.

Борисов цитира Урсула фон дер Лайен, която била поразена от римските катакомби в църквата "Света София". "Бойко, ние не ви познаваме", възкликнала тя.

"В Америка като питаш за България, ще кажат: "Стреляли по папата". А това не е така. За съжаление не ни познават в най-добрата светлина", заключи  министър-председателят. Крис Малтън го увери, че светът ще научи повече за България и то положителни неща.

След пешеходния тур из забележителностите в центъра на Пловдив Борисов отиде да открие Есенния технически панаир.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното