Електронни референдуми и без вдигане на местните данъци за следващите 4 г., обеща Манолова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7669810 www.24chasa.bg
Мая Манолова представи управленската си програма, която съдържа над 340 мерки. СНИМКИ: АВТОРЪТ

340 мерки за нов модел на управление на София са разписани в “Плана Манолова”

Електронни референдуми, 90% дигитализирани услуги на общината, нов квартал с еднофамилни къщи в северната част на София, метро до зала "Арена Армеец" и лифта на Симеоново, без вдигане на данъците през следващия мандат. Това са част от идеите, които Мая Манолова разписа в програмата си за управление на София.

Над 340 са мерките в „Плана Манолова“ за нов модел на управление на София. Те дават решение на повече от 190 идентифицирани от екипа й проблема. Програмата е от 80 страници и продължава да е отворена за предложения и идеи от гражданите, стана ясно при представянето й в столичната зала "Оборище" днес. На него дойдоха политици от всички цветове и много граждани, които подкрепят Манолова за кандидат за кмет.

"За всички тези мерки и за цялата програма ще нося отговорност лично. За всяко решение и действие. Без да го прехвърлям върху процедурите, фирмите, натиска от тук или оттам, върху заместниците си или да се крия зад партийни интереси. Така ще променим досегашния модел на управление на столицата", обеща Манолова. И се зарече, че ако стане кмет, решенията в Столична община ще се вземат на светло, от легитимните органи, правилата ще важат за всички, а гражданите ще участват в управлението. Заедно ще си върнем похитения град, обърна се Манолова към присъстващите.

Тя разказа, че като омбудсман към нея се обръщали много хора с проблеми, а опитите й да им помогне и да намери решение чрез общината удряли на камък, като чиновници й обяснявали, че тя не отговаря за това.

"От тези още много подобни истории разбрах, че хората очакват от мен да отговарям. И осъзнах, че аз искам да отговарям. За да съм полезна, за да им решавам проблемите. Затова реших да се кандидатирам за кмет", обясни Манолова.

Програмата й е развита в пет основни стълба:

1. София - светла, умна и почтена

"Светла, защото схемите не обичат светлината. Почтена, защото липсата на корупция е най-добрата инвестиция в една държава и в една община. Умна, защото още от днес трябва да започнем превръщането на нашия град в интелигентен град", обясни Манолова.

"Аз искам столицата на България да бъде управлявана от гражданите й. Това не значи, че няма да нося отговорност. С гласа на хората трябва да се вземат решенията. Затова ще въведем електронни референдуми, базирани на блокчейн технология", допълни тя. И обясни, че блокчейн е не просто най-сигурната технология, а е и най-ефективната антикорупционна мярка, защото не допуска вмешателство и гарантира истинност на резултата.

Същата технология щяла да бъде приложена и при обществените поръчки. А до края на мандата си като кмет Манолова обеща до 90% от услугите в общината да са дигитални. Така

всеки документ ще може

да се изпраща и получава

с клик, вместо в плик

и ще се сложи точка на унизителното висене на гишета, обясни тя. Така общината щяла да обслужва гражданите на едно гише, което "всеки ще може да носи в джоба си" и да следи във всеки момент къде се намира преписката му и кой служител я бави.

Ще въведем пълна публичност и прозрачност на управлението и вземането на решенията – в реално време гражданите да могат да следят всеки публичен разход, всеки договор, а също и гласуването на всеки общински съветник поименно, зарече се Манолова. Така щяла да се прекъсне "хранителната верига на корупцията в общината". А самите граждани ще присъстват на заседанията на Столични общински съвет.

Ще спрем източването на общинските дружества, обеща още кандидатката за кмет и се закани ако влезе на "Московска" да направи незабавна ревизия на всички общински фирми. Даде пример с „Топлофикация”, която към днешна дата дължала над 800 млн. лв., а натрупаната загуба била 590 млн. лв.

Ще прекратя практиката Столична община да си събира вземанията от граждани през частни съдебни изпълнители, които сериозно натоварват задълженията, обеща Манолова.

2. София – чиста, уютна и зелена

По данни на Световната здравна организация в България умират всеки ден 39 души заради влошени показатели на въздуха. Един автобус хора всеки ден! София е един от най-замърсените градове в България и Европа. Днес столицата ни диша трудно. Заради трите „К” – коли, кал, комини, критикува Манолова и обеща ефективни действия срещу замърсителите.

В дни с голямо замърсяване тя ще ограничи достъпа на най-замърсяващите автомобили до критичните зони. Ще въведе „бял билет”, който да гарантира напълно безплатно пътуване в градския транспорт в тези дни.

Ефективен контрол и санкции за горене на отпадъци, подмяна на печките на твърдо гориво с незамърсяващи уреди и енергийните помощи да се предоставят единствено за отопление с ток, парно или газ, са част от мерките в програмата.

Улиците на града пък ще бъдат мити не веднъж годишно, преди избори, а поне 12 пъти годишно.

Изграждане на 11 нови парка, всекидневни автобуси до Витоша и възстановяване на лифтовете, предвижда още Манолова. Сред идеите й е

възстановяване на

къпалнята „Мария Луиза”

в Борисовата градина в съществуващите параметри с възможност за достъп на всички столичани.

"Сметосъбирането и обработката на боклука в София днес са най-скъпата услуга – 170 млн. лв. годишно. Чиста ли е София за тези пари? Доволни ли са гражданите? Някой попита ли ги? Не! Столична община обяви предизборно обществена поръчка за 500 млн. лв. за следващите 5 г. И както се видя – ще чистят същите фирми, които чистиха и досега. Така че трябва да съобразим програмата си с този факт. Решението ни е публично обявяване на договорите, контрол и драконовски санкции", каза Манолова. И се закани да направи референдум за съдбата на инсталацията за горене на боклука.

3. София – удобна и подредена

"Спираме презастрояването. Междублоковите пространства, детски площадки и паркове няма да бъдат застроявани. Собствениците на тези имоти ще бъдат справедливо обезщетявани и ще бъдат освободени от такса смет за терени за озеленяване", предложи още кандидатът за кмет.

Акцент в програмата й е развиването на София на север. Ще започне изграждане на Северна София като привлекателна зона за нискоетажни сгради и еднофамилни къщи. Общината ще изгради инфраструктура и ще осигури транспортни връзки за северния град, разположен между полите на Стара планина и Северната тангента. На терена на летището в Доброславци ще е центърът на този нов квартал.

"Инвестициите няма да бъдат насочвани само към центъра на столицата. Защото София не е само София 1000. София е Люлин, Младост, Панчарево. Културен център и спортна зала ще има във всеки голям квартал. А също и училища. И достатъчно детски градини. И детски площадки. Ще изграждаме канализация там, където няма", обясни Манолова.

Тя обеща изграждане и ремонтиране на тротоарите в столицата. А гражданите ще могат да проследяват на сайта на Столична община кой прави ремонта, какъв е неговия срок и за колко пари.

Приоритетно ще бъде развиван градския транспорт, за да бъде използван той от повече столичани. Манолова обеща нови 3 продължения на метрото от Орлов мост до зала „Арена Армеец”, от Бизнес парка до Околовръстното шосе за връзка с Лифта на Симеоново и от метростанция „Люлин” до Околовръстния път. Също и

5 нови трамвайни трасета

и пет буферни паркинга.

Ще отпаднат привилегиите за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона на висши общински служители и техните приятели, закани се Манолова. И обяви, че кметът и общинските служители ще ползват градски транспорт.

4. София с грижа за гражданите

Детска ясла и градина за всяко дете до края на мандата, бърз и безплатен интернет в училищата, парковете и туристическите обекти в града, реновиране на спортната база и възстановяване на лекарските и стоматологични кабинети в общинските училища.

Ще въведем общинско направление за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвими групи и така ще осигурим допълнителни приходи, които ще насочим към повишаване на заплатите на лекарите и медицинските специалисти, допълни Манолова. И обеща достъпна среда за хората с увреждания – скосени тротоари, работещи асансьори, рампи и платформи в метрото, подлезите и трамвая.

Програма за строителство на общински жилища и пълна публичност и прозрачност на начина, по който се отдават те, предвижда Манолова. Също и осветяване на парковете и доизграждане на видеонаблюдението в тях.

5. София - привлекателна и заможна

По време на представянето на програмата си Мая Манолова бе придружена от съпруга си Ангел Найденов.
По време на представянето на програмата си Мая Манолова бе придружена от съпруга си Ангел Найденов.

В рамките на следващия мандат няма да увеличаваме данъците, обеща Манолова. И се зарече парите на софиянци да бъдат харчени публично и прозрачно, а всеки в реално време да може да следи за направените разходи.

Подобряване на бизнес-климата чрез дигитализация на общинските услуги и намаляване на разрешителните и регистрационни режими, бърза писта за стартъпи – до пет дни ще е възможно да се регистрира бизнес, общински център за финансови и юридически консултации за млади предприемачи, са друга част от мерките в програмата на Манолова.

Тя предвижда и реконструкцията на манастирите около София - т. нар. Софийска Света гора. Както и създаването на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния афиш, ресторантите и хотелите в столицата.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

Грандиозно тържество на стадиона в софийското село Казичене събира по обед на 24 септември 1995 г. хиляди хора. Тълпата се е събрала, за да чуе на живо едни от най-големите български музикални звезди. Сред гостите е лично примата на БГ естрадата Лили Иванова. След нея на сцената застават Чочо Владовски, Кристина Димитрова и оркестър "Канари"