Макет на знаменития цепелин "L 59" показват в Музея на бойната слава в Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/7669846 www.24chasa.bg
На макета, дълъг около 10 метра, знаменитият цепелин "L 59" е показан в полет над Ямбол. СНИМКА: Ваньо Стоилов

През 1917 г. този дирижабъл поставя световен рекорд, като остана във въздуха цели 95 часа и 5 минути

Макет на знаменития цепелин "L 59" в мащаб 1:24 вече може да се види в единствения у нас общински "Музей на бойната слава" в Ямбол. Макетът е с дължина 9,58 метра и тежи 207 килограма. Поради липса на чертежи при подготовката на конструкцията били използвани запазени документални фотоси от времето преди повече от един век. Занапред той ще бъде част от постоянната експозиция на музея.

А оригиналът бил истинско "чудовище". Цепелин "L-59" бил дълъг 226,5 метра, с диаметър от почти 24 метра в най-широката си част и обем на балоните 68 500 куб. метра. Можел е да носи до 52 тона полезен товар и да стигне скорост от 103 км/час. Тя се осигурявала от 5 двигателя "Майбах", всеки от които с мощност по 240 конски сили. Горивото му било до 25 тона.

Всичко, което трябва да знаете за:

Тъкмо с този цепелин през ноември 1917 г. е постигнат световен рекорд за времето си по продължителност на полета - изпълнявайки бойна задача, машината е била във въздуха точно 95 часа и 5 минути, като през това време преминала без да каца 6757 км от Ямбол до Судан в Африка и обратно. Този дирижабъл изпълнявал различни бойни мисии, но не се завърнал през април 1918 г., когато излетял, за да бомбардира остров Малта. Вероятно бил свален над Средиземно море.

По време на Първата световна война Ямбол е бил най-южното летище на тогавашния български съюзник Германия. По това време немците воювали с цепелини, а в Ямбол те изградили огромна база за тях - хангарът за цепелините бил с дължина 240 метра, широк 70 и висок 52 метра - колкото днешен жилищен блок на 18 етажа. Заемал площ от 17 декара. Край него построили още жилища и столова за обслужващия персонал, който наброявал 180 германски и 400 български войници от дирижабълното отделение на Балонната ни рота, скадове, работилници, газодобивно отделение, метеорологична станция, помпена станция, електроцентрала - цял град. Имало дори казино за офицерите.

Базата за цепелини, която се намирала северно от днешната ямболска гара, както и други забележителности в околността, са изобразени върху терена под макета на цепелина, който е показан в полет над Ямбол. Експозицията е обогатена и с много снимки от онова време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,