Трудовата книжка става червена от 1 юни 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7671870 www.24chasa.bg

Трудовата книжка - и като външен вид, и като реквизити, ще се промени коренно. Това става ясно от проект на Постановление за приемане на Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, публикувано за обществено обсъждане от Министерството на труда и социалната политика, съобщава economic.bg. От снимките към проекта се вижда на пръв поглед, че цветът се променя от син на червен, без да се дават обяснения защо.

В мотивите към предложението социалният министър Бисер Петков посочва, че съществуващият към момента образец на трудовата книжка не е актуализиран от 1996 г. Той също така изтъква, че реквизитите, които съдържа сега използваната трудова книжка, не отговарят на промените в трудовото законодателство, настъпили през последните повече от 20 години.

Посочва се, че от една страна тези законодателни промени изискват вписването на допълнителна информация в трудовата книжка, за която обаче няма предвидени полета, а от друга – изисква се прецизиране на реквизити на сега съществуващи полета. „Промените, които се налага да бъдат извършени в действащата към момента наредба, са многобройни и важни, поради което се предлага да се приеме нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, а действащата до момента наредба – да бъде отменена“, посочва Петков.

Също така с новата Наредба се предвижда да бъде намалена административната тежест за работодателите, като отпадне изискването да се води прономерован, прошнурован и заверен дневник за издадените от него трудови книжки с подписа и печата на работодателя.

В мотивите към предложените промени за съдържанието на трудовите книжки се посочва, че промяната се налага „заради липсата на полета за вписване на допълнителна информация, необходимостта от премахване на някои от сегашните такива, форматът на трудовата книжка не позволява четливо вписване на данни, липсва регламентация относно вписването на датата, когато трудовата книжка не е издадена от работодателя, и прекратяването на трудовия договор чрез инспекция по труда“.

За справянето с тези проблемите са предвидени 6 промени. Техническите параметри на трудовата книжка ще претърпят промяна, също както графите. Въвеждането на изискване за поставяне на печат в трудовата книжка при прекратяване на договор ще увеличи достоверността, а воденето на регистър за издадените от работодателя документи, вместо той да ги заверява с подпис и печат, ще намалят административната работа. Регламентира се вписването в трудовата книжка, в случай на прекратяване на трудовия договор чрез инспекцията по труда. Премахва се изричната регламентация за признаване на трудов стаж при надомна работа.

Постановлението трябва да влезе в сила от 1 юни 2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане