От октомври банките заделят буфер за всеки кредит, но лихвите ниски поне до юли 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7672005 www.24chasa.bg
Кредитите за покупка а жилище все още са евтини, но лихвите ще се повишат и е добре кандидатите за кредит да бъдат предпазливи.

Депозитите минаха 80 млрд. лева, заемите гонят 60 млрд., парите в оборот са рекордни - 98,5 млрд.

Поскъпване на заемите с 0,25% вдига месечната вноска по ипотека с 15 лева

Всеки 100 лв. в банка вече губят по 2,70 лв. на година от покупателната си способност

Потребелението расте, въпреки, че спестените пари в банка също се увеличават.
Потребелението расте, въпреки, че спестените пари в банка също се увеличават.

От следващия месец банките започват да заделят буфер срещу евентуална криза.

За всеки отпуснат кредит те ще трупат като резерв 0,5% от стойността му.

Новите изисквания, които въвежда БНБ, няма да се отразят на цената на заемите, твърдят банкери и финансисти. Според тях лихвите по депозити и кредити ще останат ниски поне до средата на 2020 г.

Причината е, че Европейската централна банка наскоро взе решение, че няма да променя основните лихви до юли 2020 г.

Така, банките ще получават заеми за рефинансиране при нулева лихва, депозитната лихва остава отрицателна на ниво минус 0,4%, а заемната - на минус 0,25%.

Това означава, че ще продължи отпускането на евтин ресурс, за да се стимулира икономиката. А и конкуренцията между банките в момента няма да им позволи по-голямо оскъпяване на заемите.

Според последните данни на БНБ средната лихва по ипотечните заеми вече

падна до 2,18%,

а годишните

разходи са 3,53%

Потребителските кредити са по-скъпи - средната лихва при тях е около 8%, а общата им цена, т.е. заедно с годишния процент на разходите - малко над 9,6%.

Повечето прогнози засега сочат, че най-вероятният срок за поскъпване на заемите е от началото на 2021 г.

Според повечето анализатори то няма да е значително - очаква се стъпката да е около 0,25%.

Какво ще означава това за ипотечен кредит с 20-годишен падеж?

Да приемем, че той е в размер на 70 000 лв. и е отпуснат при 3,5% лихва. Това означава, че в момента месечната му вноска е малко над 400 лв.

Ако обаче лихвата нарасне с очакваните 0,25% до 3,75%, то тогава месечната вноска

ще се вдигне до

418-420 лв., или

с 240 лв. повече

за една година.

Тъй като очакванията са през следващите години растежът на лихвите да продължи плавно, то може да се стигне и до вноска от 500 лв., което означава допълнително натоварване на личния бюджет с поне 1200 лв. годишно.

За да се избегнат сътресения, едно от основните правила е при вземането на по-голям заем за по-дълъг период сумата да не надхвърля 50 пъти нетните месечни приходи на кандидата за него.

Това означава, че при доход от 2000 лв. на месец максималният размер на заема е подходящо да бъде не повече от 100 000 лв. Който обаче има и други кредити, то тогава сметката е малто по-различна- например при 3000 лв. доход на месец и при 200 лева вноска по друг заем, разумният размер на ипотеката е до 120 000 лв.

Това правило е съобразено с практиката на банките при отпускането на ипотечен заем да

слагат 33%

лимит върху

дълг - доход,

т.е. върху сумата от месечни вноски по всички кредити, разделена на сумата на месечните доходи на кредитополучателя.

За да се минимизират рисковете при изплащането на по - дълги заеми, може да се направи и застраховка за безработица. Така тя ще покрие част от вноските и няма да се стига до трупане на наказателни лихви и оскъпяване на кредита.

Ниските лихви по кредити водят и до такива по депозитите, които в момента носят средно 0,23% на година.

На практика държането на пари в банка вече носи загуби заради инфлацията. На годишна база тя е близо 3%. Това означава, че всеки 100 лева влог губят годишно поне по 2,7 лева от покупателната си способност.

Вдигането на лихвите първо ще започне от спестяванията. Очакванията са тяхната доходност да се вдига бавно с около 0,2 на сто за полугодие. Четири до шест месеца след това е много вероятно да се вдигнат и лихвите по заемите.

Депозитите минаха 80 млрд. лева, заемите гонят 60 млрд.,

парите в оборот са рекордни - 98,5 млрд.

Към края на август депозитите на институции, фирми и домакинства са 81,6 млрд. лв. Ръстът им за година е 7,3% въпреки продължаващия спад на доходността им, отчете централната банка. От тях над половината - 53,6 млрд. лв., са спестявания на населението.

Към същата дата отпуснатите от банките заеми са 59,9 млрд. лв. Ръстът на кредитите е малко по-нисък от този при депозитите - 6% на годишна база.

Нефинансовите предприятия са получили с 3,3% заеми повече отпреди година и общият ресурс за тях достига до 33,6 млрд. лв.

Домакинствата са кредитирани с 23,2 млрд. лв., като парите за тях са се увеличили с 8,8% за една година, показват още данните на БНБ.

Банките са кредитирали покупката на жилища за 11,4 млрд. лв., като годишният темп на нарастване е 12,4%. Малко по-бавно растат потребителските кредити - общата им сума вече е 9,9 млрд. лв., а увеличението им е с 11,2% спрямо август 2018 г.

Заради неизгодните лихви и по-строгите условия другите кредити продължават да намаляват - с 39,7% до 5,743 млрд. лева към последния от летните месеци.

Забавил се е темпът, с който нарастват заемите, предоставени на финансови предприятия - към края на август те са 3,1 млрд. лв. и в сравнение с август 2018 г. са се увеличили със 17,4% срещу 17,6% месец преди това.

Парите, които обслужват оборота в държавата, растат на годишна база със 7,7% до рекордните 98,5 млрд. лв. Това е с 1 милиард лева повече от преди година и вече наближава размера на прогнозния брутен вътрешен продукт за тази година от 116 млрд.лв.

За един месец - през август спрямо юли, нетните чуждестранни активи са намалели от 60 млрд. до 58,9 млрд. лв. На годишна база обаче и при тях има ръст от 6,8%.

През август 2019 г. спрямо юли чуждестранните активи са се увеличили с 5,4% до 68,4 млрд.лв., като темповете на годишен растеж са 9,5%.

Чуждестранните пасиви са 9,5 млрд. лв. и на годишна база са намалели с 2,7%, показват още данните на централната банка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повечче от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет