Йордан е само на 9 години, а вече е завоювал 38 медала по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7672102 www.24chasa.bg
Йордан ни показа многобройните си медали заедно със семейството си - баща му Емил, майка му Евгения и първата му братовчедка Ани.

Мечтае сутрин да е професор по математика, следобед - IT специалист, а вечер - актьор

Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е натрупал над 38 медала и призови места от състезания по математика. Талантливото момче е успяло да грабне 25 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия. Йордан е III клас в началното училище “Тодор Генчев Влайков” в Пирдоп.

През февруари, в конкуренцията на над 3000 деца, Йордан грабва златото от московската олимпиада за малки ученици. Нещо повече той влиза в топ 5 и печели първи приз за най-висок резултат заедно с деца от Русия и САЩ. Това бе най-трудното състезание, защото задачите бяха много различни, разказва Йордан.

През април пък завоюва златен медал от тайландското международно математическо състезание – ТИМО 2019 г. в Пукет. 

Но успехите му не спират дотук и в края на август си тръгва със златен медал и

купа World Star

за най-висок

резултат

от финалния кръг на Hong Kong Internacional Matematikal Olympiad - HKIMO - 2019. Отличието печели в конкуренцията на 1500 деца от 16 страни - Филипини, Малайзия, Индонезия, Украйна, Тайланд, Япония, Австралия и др. Йордан има 2 часа, за да реши 30 задачи от 5 области на математиката – аритметика, геометрия, логическо мислене, комбинаторика и теория на числата. Най-трудна беше геометрията, разказва Йордан. Причината е, че в задачите има фигури, които се изучават в VI клас. Той обаче успява да ги реши с упоритост и логическо мислене. Йордан успява да разгледа и Хонконг и го впечатляват небостъргачите и сградите. “Беше много интересно, хората бяха много добри и мили. Разгледахме и Дисниленд и ни остана време за разходки”, разказа за преживяванията си момчето.

“Този пореден важен успех на Йордан в престижна международна математическа олимпиада стана възможен благодарение на своевременната подкрепа лично от г-н Цоло Вутов. Отново изказваме благодарността си на всички спомоществователи на сина ни - Кети Кирова, София Торолова, Драга Сапунджиева и съответно: “Елаците Мед” АД – Мирково; “Аурубис България” АД – град Пирдоп, както и на Радка Бочукова и Красимира Червенкова, както и на всички наши приятели и съграждани, които подкрепят Йордан в неговите математически изяви”, балгодарни са родителите Емил и Евгения.

Разбира, че е добър по математика, на 4 г. “Бяхме на плаж, а наши семейни приятели ме накараха да реша задачи с двуцифрени числа наум. Те си мислеха, че си ги решавам преди това в хотела”, спомня си Йордан.

“Впоследствие способностите му се развиха и започна да събира трицифрени числа, четирицифрени и така в предучилищна Йордан свободно събираше шестцифрени числа”, разказа баща му Емил Стоянов, който е лекар. Не можехме да преценим сами дали е добър и затова го заведохме на уроци в СМГ, допълва майка му Евгения. И така на 6 г. Йордан отива на първото си състезание -коледното математическо, където без подготовка успява да спечели бронзов медал.

В училище за него няма труден предмет, но математиката и музиката са му скучни. Йордан иска да има и допълнителен час само за четене.

Той не се задоволява само с успехи в математиката. Има още много и разнородни интереси- пее във вокалната група на родното си училище, но и ходи на уроци при Милица Божинова от “Фамилия Тоника”. Танцува и народни танци в детски танцов състав “Средногорче”, свири на пиано, тренира карате и участва в курс по роботика. Освен всички тези интереси момчето се е записало и на ментална аритметика. Там негов учител е Георги Георгиев, който е световен шампион. Той го

учи да решава

наум, при

това за секунди,

умножение на трицифрено по трицифрено число.

Любимата му книжка е “Дневникът на един Дръндьо”. “На героя му се случват много смешни случки, както на мен”, казва още Йордан. С двама негови приятели- Алекс и Марти, искат да напишат и издадат собствена книжка с приключенията им догодина.

Лятото обаче прекарва в игри с приятели. Обича животните и иска да има свое куче. “Ще го извеждам в 6 часа сутринта, тогава все пак нямам математика”, каза още Данчо.

Засега времето му не стига да се запише на плуване, тенис на маса и спортни танци. Като порасне мечтае, да стане професор по математика, IT специалист и актьор. Ще ми стига времето и за трите - ще имам едно представление на ден, сутрин ще водя уроци, а следобед ще е програмиране, реди отсега задълженията си Йордан.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради