Клиенти отпреди 17 години още разчитат на БГСервиз

https://www.24chasa.bg/novini/article/7672345 www.24chasa.bg

10 иновативни български компании ще вземат участие в първата по рода си програма за растеж Dare to Scale. Това е инициатива на българския офис на глобалната мрежа Endeavor и е насочена към подпомагане на бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си. Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и и с подкрепата на една от най-големите български софтуерни компании Скейл Фокус и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В тази рубрика ще ви представим десетте избрани компании.

Историята на БГСервиз започва необичайно – на капака на акумулаторна печка в редакцията на списание за компютърни игри. Лежейки върху нея след поредната нощна смяна в опит да предадат списанието към печатницата навреме, Юлиян Калдерон осъзнава следния факт: основните му доходи идват от дейността, която заема съвсем малко от времето му – компютърна поддръжка на бизнес клиенти.

Заедно с друг автор от списанието – Благомир Петров, основават през 2002 г. БГСервиз с екзотичната по онов време идея да заменят кварталния хакер и да предоставят професионална компютърна поддръжка на малкия и среден бизнес в България.

След бавен старт, при когото основната трудност е да обяснят смисъла на услугата и ползите от нея, БГСервиз се разраства до екип от 40 човека с офиси в София и Варна. Благомир вярва, че добрият екип означава качествено свършена работа, а оттам и доволни клиенти и до момента това е основното предимство на компанията. „Първите ни клиенти от преди 17 години продължават да разчитат на нас“ споделят с усмивка двамата съдружници.

През 2007 г. фирмата стартира разработка на собствено софтуерно решение. Причината? „Защото бяхме млади и глупави“, шегува се Юлиян. „Не успяхме да намерим софтуер, който да може да се съобрази с начина на правене на бизнес на отделните клиенти. Или поне не такъв, който да е по бюджета на малките и средни компании", казва той.

Накрая решават да направят нещо, което да може да се съобразява със спецификата на всяка една компания и да се моделира спрямо нейните нужди. Така се появява nZoom, който в началото помага за управление на документите в организацията, като впоследствие се развива като сериозна платформа за проследяване на специфични бизнес процеси. Клиентите, доверили се на nZoom, варират от водещи компании в области като недвижими имоти, застраховане, туризъм до професионални услуги и строителство.

БГСервиз e една от десетте компании, които са избрани да станат част от пилотната прогрaма Dare to Scale на Endeavor. Чрез нея Благомир и Юлиян вярват че ще намерят правилния път да фокусират усилията си и да капитализират придобитите с годините умения и опит. С помощта на работните срещи и менторската помощ да дефинират продукти и пакети от услуги. Целта им е да се насочат към високия корпоративен сегмент в България и да достигнат до ИТ.