Депутатите приеха промените за бързия съд в НПК и НК на първо четене (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7672645 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

И четирите проекта за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс предложени от ГЕРБ, "Обединени патриоти", БСП и "Воля" за съкратеното съдебно следствие, приеха днес на първо четене депутатите в парламента.

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс “Обединени патриоти”, БСП и “Воля” предлагат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат промени в Наказателния кодекс, с които съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Изключението за съкратеното съдебно следствие е действало за много кратко време преди и не може да се прецени какъв ефект е имало. Сега обаче имаме възможност да променим този институт и трябва да го направим, каза депутатът от НФСБ Христиан Митев по време на дебатите. Той припомни, че ако промените в НПК се приемат, то те ще имат отношение и по висящите производства, което щяло да възстанови чувството за справедливост у хората.

Тези промени биха били стъпка назад. Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и не наказване на дееца, коментира пък шефката на правната комисия и депутат от ГЕРБ Ана Александрова. Но подчерта, че от ГЕРБ ще гласуват за предложените промени от другите групи, за да може дебатът да продължи.

Трите законопроекта на "Обединени патриоти", БСП и "Воля" бяха приети със 135 гласа "за".

"Против" предложенията на ГЕРБ пък се обявиха от левицата.

Предложените промени в Наказателния кодекс от ГЕРБ ще дадат възможност на провинилите се да се възползват от по-благоприятния закон. Това ще предизвика хаос. Приемането на този закон би било грешка, най-малкото, защото се различава от законопроекта, който приехме току що, каза соцдепутатът Крум Зарков.

Законопроектът на ГЕРБ обаче бе приет на първо четене с 97 гласа "за" и 62 "против".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.