Всички депутати “за” да се ограничи съкратеното производство, но тепърва ще решават как да стане (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7674469 www.24chasa.bg
ДАНАИЛ КИРИЛОВ

Спорът е дали бързото следствие изобщо да отпадне при умишлено убийство, или съдът да преценява кога да се прилага

Депутатите приеха на първо четене ограничения за бързото съдебно производство при тежки престъпления. Как да стане това обаче - с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, както предлагат “Обединени патриоти”, БСП и “Воля”, или с редакции в Наказателния, каквото е предложението на ГЕРБ, ги раздели при дебатите вчера.

“24 часа” стартира дебата за отпадане на бързия съд още преди година - на 12 октомври призовахме за това след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе, а през август т.г.- и

след убийството

на малката

Кристин

от Сотиря На 4 септември раздадохме на депутатите конкретни предложения на известния юрист Иван Тодоров. В крайна сметка бяха внесени 4 законопроекта от различните парламентарни групи, всички те бяха одобрени на първо четене от правната комисия миналия четвъртък и влязоха в зала още на първото пленарно заседание. 

Идентични са първите три предложения за промяна в института на съкратеното съдебно следствие. Те предвиждат в НПК да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ пък предлагат да се отвори НК, така че съдът да не е длъжен да намали присъдата при самопризнания и съответно бързо производство, както сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Първо бяха приети трите проекта на БСП, патриотите и “Воля”, проблемът дойде при обсъждането на този на ГЕРБ. Предложените промени в Наказателния кодекс ще дадат възможност на провинилите се да се възползват от по-благоприятния закон. Това ще предизвика хаос, предупреди левият юрист Крум Зарков. И главният прокурор Сотир

Цацаров изказа

такива опасения

при дебата в правната комисия, напомни той. Приемането на този закон би било грешка, най-малкото защото се различава от проекта, който приехме току-що - нали заедно решихме, че няма да има намаляване на наказанията. Не с 1/3 или с 1/5 и не с преценка на съда - това не е пазарлък, настоя соцдепутатът.

Прекомерното ограничаване на съкратеното производство ще ни върне в един период, в който се прекратяваха дела заради изтекла давност, а свидетели забравяха какви показания са давали, контрира го депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Подчерта, че трябва да се даде право на съда да избира дали да намали присъдата на привинилите се.

“Двата законопроекта са несъвместими. Как очаквате да продължи дебатът?” попита тогава Зарков. “Съдът извършва сложна дейност, съобразява множество обстоятелства, които е установил в рамките на процеса. Съдът преценява и определя наказанието. Ако трябва да сравняваме двата законопроекта, големият дебат би трябвало да бъде

продължаваме

ли да се

доверяваме

на съда

в определянето на наказанието”, отвърна му правосъдният министър Данаил Кирилов, който дойде за объсждането.

В крайна сметка и законопроектът на ГЕРБ бе приет на 1-о четене с 97 гласа “за” и 62 “против”. А депутатите се разбраха да решават преди второто какъв да е окончателният вариант.