Майката на Борисов - учителка на корейски сирачета след войната (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7676700 www.24chasa.bg
Премиерите Бойко Борисов и Ли Нак Йон се здрависват дружески. Това е първо официално посещение на български министър-председател в Южна Корея, но двамата вече се видяха в София - преди 2 г. Нак Йон направи у нас първата си визита в чужбина след заемането на поста. СНИМКА: Пресслужба На Министерския Съвет

Това разказа премиерът Ли Нак Йон и се обясни в любов към България

Майката на Бойко Борисов - Венета, неочаквано се оказа в центъра на словото на домакина Ли Нак Йон при официалната церемония във втория ден от посещението на острова на българския министър-председател.

По време на войната много деца от севера и юга на корейския полуостров останаха сираци, 500 от Северна Корея са били приети в България, а майката на Бойко Борисов е била учителка на част от тях, разказа изненадващо премиерът Нак Йон по време на официално приветствие към българския премиер.

Майката на Борисов е починала преди близо две десетилетия, той неведнъж откровено е споделял как със сестра си - д-р Красимира Георгиева, са водили битката за живота ѝ. Тя си отива след злокачествено заболяване.

България е много

специална за мен,

тя е първата ми

любов,

обясни още корейският министър-председател. Повод за това топло признание бе фактът, че след като става премиер на страната си през 2017 г., първото му посещение в чужбина е именно в София.

“В България казваме, че първата любов ръжда не хваща. Нека развиваме отношенията си и сте винаги добре дошли при първата си любов”, отвърна му Бойко Борисов.

Образованието и културата са поставени като приоритети и от двете държави и заради това бих поставил

на първо място

сътрудничеството

между

университетите

и академиите,

каза премиерът ни.

Това, което договаряме, не трябва да остава в канцелариите на правителствата, а да отива в университетите и оттам в икономиката, заяви той по-късно пред студенти, които изучават български език в университета “Ханкук”. След това посещение отношенията ще се развият много бързо и трябват кадри, които могат да вършат цялата тази работа, обясни Борисов. Няма по-хубаво събитие за честването на 30-годишнината от дипломатическите отношения от един голям завод на Корея в България, вметна той.

От новата учебна година България също ще дава стипендии на корейски студенти, както Корея прави за български, обеща Борисов пред студентите. Много е важно след завършването на обучението си по български език в Корея студентите да изкарват по 6 месеца в България, обясни той идеята на стипендиите.

Предлагаме специален статут на две компании, за да се реализират големите инвестиции в автоиндустрията

Южнокорейски фирми да участват в изграждането на инсталацията на столичната “Топлофикация”, която да изгаря преработените в RDF отпадъци на столицата.

Това е поискал изненадващо южнокорейският премиер Ли Нак Йон от българския министър-председател Бойко Борисов при разговорите им в четвъртък в Сеул.

Корейското предложение било изненадващо за българската делегация, тъй като

проектът въобще

не е бил

предвиден за

презентиране

в азиатската

държава, разказаха от делегацията на Борисиов.

“Помолих г-н Борисов корейски фирми да участват в изграждането на производството на RDF от отпадъци”, каза след разговорите премиерът Ли Нак Йон. 

Инсталацията, която ще строи София, ще е на стойност 157 млн. евро. Общината осигурява 67 млн. евро със заем, а останалата част от финансирането трябва да дойде от еврофондовете.

Целта е София да изгаря сама преработените отпадъци, като по този начин се свали цената на парното в столицата. В момента RDF горивото се изгаря в циментовите заводи “Холсим”, а общината плаща за това по 5 млн. лв. на година.

Преди два дни бяха отворени нови оферти за изгаряне на отпадъците на столицата, като сред желаещите да го правят са вече и два от тецовете на Христо Ковачки.

Сътрудничеството в енергетиката също е важно за Южна Корея, подчерта премиерът Ли Нак Йон след срещата си с Борисов. Двамата премиери подписаха и меморандум в областта на енергетиката, според който двете държави ще насърчават съвместни проекти във възобновяемите енергийни източници и освен това компании

ще участват в

общи енергийни

проекти

Южнокорейската ядрена компания в момента е кандидат за построяването на АЕЦ “Белене”.

Българското правителство ще предложи на 2 южнокорейски компании статут на стратегически инвеститори, което ще ги насърчи да инвестират в страната, изтъкна още корейският министър-председател. Според него двете компании са насочени към инвестиции в производството на батерии за електромобили, както и в автомобилната промишленост. Както “24 часа” вече писа, в сряда премиерът Бойко Борисов представи пред “Хюндай” предложение компанията да изгради център за електромобили и автономни коли в България. Южнокорейска фирма за производство на батерии за електромобили пък е на финала да избере място за своя инвестиция от 1,5 млрд. евро и България се състезава за нея.

В момента

31 български

завода

произвеждат

авточасти и

компоненти,

които се ползват в автомобилите на “Хюндай”, обясни Борисов при съвместното си изявление с южнокорейския си колега. Подчерта, че се надява корейското правителство да насърчи частните компании да инвестират в България.

Пряката

самолетна линия

между Сеул и Хърватия да бъде развита така, че да включва и България, поиска българският министър-председател от корейския. Така ще се увеличат туристите от Южна Корея към България.

Премиерът Нак Йон поискал и развиване на общи проекти във военната индустрия. Според Борисов обаче все още има време, докато те се случат.

Корейският премиер специално е поздравил българския си колега за избирането на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.

Бойко Борисов като малък с майка си Венета
Бойко Борисов като малък с майка си Венета

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега