Депутатите пратиха Сметната палата в БНР, ГЕРБ променя закона за електронните медии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7677447 www.24chasa.bg

Сметната палата да провери финансовото управление на БНР, реши Народното събрание с 116 гласа „за“, без „против“ и с един „въздържал се“ по предложение на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов.

Одитът за съответствие при финансовото управление на БНР ще обхване периода 1 януари 2017 г. - 30 септември тази година.

Ревизията започва от 1 октомври, до края на януари докладът на Сметната палата трябва да е готов.

Поводът за проверката е спирането на излъчването на радиото на 13 септември тази година - нещо, което не се е случвало и през Втората световна война, каза от трибуната Боряна Георгиева от „Воля“, член на парламентарната комисия по културата и медиите.

„Проблемът е, че радиото е натрупало 4 милиона дефицит, БНТ - 40 милиона. Целта е след това да променим Закона за радиото и телевизията, защото там има структурен проблем“, обясни Тома Биков от ГЕРБ, който бе избран за председател на временната парламентарна комисия, която ще проверява спирането на излъчването на БНР.

„Няма нужда от този закон, защото той и сега не се изпълнява. За всяка медия трябва да има отделен закон, който да определя правилата, а не с един да се избират директори, а с друг да се дава финансиране. СЕМ не винаги изпълнява ролята си на независим регулатор“, каза Милко Недялков от БСП.

Одита на Сметната палата в радиото поиска премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна точно преди седмица.