Равносметка! Лято 2019 завърши само с 1 процент спад на туристите, за август има дори ръст от 3,2%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7678930 www.24chasa.bg
Министърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Европейската спа асоциация Тиери Дюбоа откриха шестия конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

Договорът с немските здравни каси е исторически пробив, 26 частни спа хотела вече приемат здравноосигурени германци

Въпреки всеобщите очаквания за срив на туризма в България през 2019 г. трите най-силни летни месеци - юни, юли и август, завършват само с 1% спад на броя на туристите в сравнение с рекордната 2018 г. През август дори има годишен ръст от 3,2%, показват данните на Националния статистически институт, разпространени в петък.

Още в началото на 2019 г. туристическият бранш предупреди, че ранните записвания за лято 2019 бележат спад, като различни представители на сектора говореха за

отлив в рамките на

5 до 15% в сравнение

с миналото лято,

а някои - дори за 20% спад. Туристическият министър Николина Ангелкова прогнозираше минимум 5% спад заради завръщането на пазара на дестинации като Египет, Тунис, както и заради агресивната реклама и свръхниските цени за почивка на турските курорти. В разгара на лятото - през юли, се появи дори фейсбук мания да се постват снимки от празни черноморски плажове у нас, демонстриращи, че туристите вече не искат да почиват на нашето Черноморие.

Данните на НСИ обаче показват, че притесненията са били силно преувеличени. От януари до август тази година България е посетена с цел туризъм от близо

6,881 милиона чужденци,

което прави спад от едва 0,6% в сравнение с 2018 г. 4,437 млн. от тези чужденци са посетили страната в трите най-активни летни месеца, което е спад от 1% в сравнение със същите месеци на предходната година.

В същото време от броя на нощувките на български граждани за юли 2019 г. се вижда, че те са с

10% ръст в сравнение

с юли 2018 г.

Данните за хотелите през август все още не са публикувани.

От разпространените вчера данни на НСИ се вижда, че туристическите посещения на чужденци през август 2019 г. са били повече от 1,707 млн., което прави ръст от 3,2% в сравнение със същия месец на предишната година, която беше рекордна. В съобщението на статистиката се говори дори за 3,8% ръст и 2,3 млн. чужденци, но в това число влизат и посещенията с цел, която е различна от летуване в България.

Ръст през август има и при пътуванията на българи зад граница. 755,4 хиляди българи са пътували в чужбина през този месец, като ръстът на годишна база е 2,5%.

“Данните са свидетелство, че мобилизацията на всички в туризма - бизнес, държава и местна власт, дават резултати въпреки силната конкуренция в международен мащаб. Радвам се, че независимо от някои мрачни прогнози българският туризъм успява да докаже своята стабилност”, коментира министър Николина Ангелкова.

Тя участва в петък в откриването на шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм и нарече “исторически пробив” постигнатото споразумение с асоциацията на немските здравни каси за признаване на балнеолечебни процедури в България, за което “24 часа” съобщи в броя си от петък.

“За споразумението работим от близо 2 години. Това лято представители на немските здравни каси пожелаха да посетят български спа курорти и хотели, за да видят на място условията за балнеолечение. Подписаното на 19 септември споразумение дава възможност Германия да възстанови разходите за балнеолечение и физиотерапия на своите близо

73 милиона клиенти

и е исторически пробив за нас, защото ни дава достъп до един огромен пазар”, каза Ангелкова. В брошурата, която Германо-българската индустриална и търговска камара разпространи по време на конгреса, са включени 26 частни спа хотела у нас. Сертифицирането не им е струвало нищо, освен ако някъде се е наложило да се правят допълнителни инвестиции, за да отговарят на условията. Процесът е отворен, така че и други български спа хотели могат да се включат.