Технологиите вече помагат и в намирането на жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7682179 www.24chasa.bg
Във видеото са използвани кадри от Йордан Михайлов / Trending Topics

10 иновативни български компании ще вземат участие в първата по рода си програма за растеж Dare to Scale. Това е инициатива на българския офис на глобалната мрежа Endeavor и е насочена към подпомагане на бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си. Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и и с подкрепата на една от най-големите български софтуерни компании Скейл Фокус и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В тази рубрика ще ви представим десетте избрани компании.

Мобилната апликация ENOTI на GAIDA иска да промени пазара на имоти

Покупката на жилище може и да е най-голямото финансово решение в живота на един човек, но за индустрията е трудно да се каже, че се е променила особено през последните 100 години.

За т.нар. proptech компании (от „property” и „technology“) се заговори едва в последните две-три години, когато все повече хора осъзнаха, че пазарът за имоти предоставя големи възможности за всеки, способен да реши някой от големите проблеми в сектора.

Клиентите свикнаха да използват дигитални платформи в ежедневието си за неща, които преди можеха да се направят само физически, като купуването на самолетен билет, запазване на хотел и дори поръчка на такси, и очакват подобна лесна и удобна услуга за всичко, което правят. Проптех компаниите първи установиха това и започнаха да работят по платформи, предназначени да помагат на всички, ангажирани в процеса - от строителните предприемачи, през брокерите, та до крайния клиент в много широк кръг от дейности: умни къщи, проектиране, строителство, управление, оценки, инвестиции, продажби и наеми.

Точно върху подобряването на процеса по намирането на имот се е фокусирала българската компания GAIDA. Нейната технология помага на всички по веригата да достигнат до правилната сделка с по-малко загубено време и повече прозрачност.

GAIDA започва като партньор на две от водещите български агенции, като изгражда виртуален агент, който да работи със студените купувачи - тези, които имат нужда от повече време и информация. След като само за няколко месеца успешно обслужва първите 10 000 клиента и след като непрекъснато получава запитвания от клиенти как могат да ползват услугата й, GAIDA променя плана си и разработва нов продукт - мобилна апликация за намиране на имоти, която всеки може да си свали на телефона.

Сделките с имоти не са като другите покупки в живота на човек, в стандартния случай това става веднъж на 10-15 години и се превръща в проект на цялата фамилия. Хората се чувстват неподготвени и имат нужда от повече време и информация, за да вземат правилното решение. Ентусиазмът от голямата стъпка бързо преминава в объркване и дори разочарование, защото в порталите е пълно с неточна информация и фалшиви обяви, а самият купувач често има нужда от време, за да разбере какво му харесва и какво може да си позволи.

Точно тук на помощ идва мобилната апликация ENOTI. Тя събира оферти от целия пазар, почиства ги от фалшивите обяви и ги сервира, при това с интересни функционалности - като търсене по карта и лесно запазване на оглед. Зад тази на пръв поглед позната платформа за търсене стои нещо ново - изкуствен интелект, който цели да разбере индивидуалните нужди на всеки клиент и да му помогне. Колкото повече време прекара човек на платформата, толкова по-добри предложения му прави тя, защото разбира как човек приоритизира между различните параметри на имота, какво му е важно и с какво ще направи компромис.

„Основната разлика в начина, по който работи нашата технология, е че ние не приоритизираме различно клиентите, които ще купят имот утре и тези, които ще направят покупка след много време. Обслужваме всички, но разбираме, че имат потребност от различна информация“, казва един от основателите на GAIDA Галя Йорданова. Преди да излязат с концепцията за ENOTI, тя и съдружниците й Боян Бонев и Николай Йорданов са направили много интервюта с брокери и крайни клиенти, за да видят как могат да подобрят нещата за всички. Самите агенции са въодушевени, защото могат да представят имотите си по модерен и достъпен начин, а технология да свърши голяма част от работата там, където клиентът още не е готов и има нужда от месеци на разглеждане преди да реши, че е намерил своя дом.

В името на фирмата им също има заигравка. Хем е традиционният български инструмент „гайда“, хем на английски звучи като „guide“-„водя“. И наистина – клиентът, който търси имот, е насочван към перфектния за него дом.

Това е голямо облекчение за класическия брокер. Днес работещите в тази сфера агенти са претрупани с работа и нямат възможност да се занимават с клиенти, които току-що са започнали да купуват жилище, защото знаят, че предстоят дълги месеци на огледи и имейли, и не винаги е сигурно, че клиентът ще купи. Така че изкуственият интелект и онова, което днес се нарича Machine Learning, вършат прекрасно работа, която по принцип е неблагодарна.

Програмата за растеж Dare to Scale, в която участва „Gaida”, е донесла на фирмата нещо неоценимо. „Дори един разговор с хората там ни беше достатъчен. И сега виждаме, че пред нас се отварят врати, преди дори да сме го поискали“, споделят Галя и Боян.

Във фирмата работят 12 души. Сега целта им е да подобрят услугата с нови функционалности и да създадат партньорства с всички, които искат да работят на един чист и динамичен пазар. Ако продуктът им се приеме добре в България, не им липсва амбиция да го пренесат и на други пазари, където съществува същият проблем.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански