Борис Джонсън твърди, че не е поискал от ЕС да блокира ново отлагане на Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7683864 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви във вторник, че все още не е поискал от Европейския съюз да предотврати по-нататъшното отлагане на Брекзит.

"Ние не сме отправили подобно искане", заяви той в предаването "Днес" на BBC Radio 4, коментирайки информации, че той е готов да поиска от ЕС да принуди Великобритания да напусне съюза на 31-ви октомври без ново отлагане на този процес, предаде БНР. 

Джонсън също така отрече съобщения в медиите, че правителството предлага да се създадат "зони за освобождаване на стоките от мита" далеч от границата между Северна Ирландия и Република Ирландия в замяна на премахване на граничния ирландски предпазен неханизъм от споразумението за развода с ЕС, като заяви, че той "безусловно не предлага такова решение".

Премиерът на Обединеното кралство обаче заяви, че някъде ще трябва да има митнически проверки, след като Великобритания напусне Европейския съюз. "В крайна сметка суверенна, обединена държава трябва да има единна митническа територия. Когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС, това трябва да бъдат обективните условия, които ще имаме", подчерта той.

По-рано министърът на правосъдието на Обединеното кралство Робърт Бъкланд заяви, че митническото предложение, за което информираха ирландските медии, е "предварително" предложение и все още може да бъде променено.

"Тези документи се появиха за една нощ. Те са много предварителни документи и обхващат само част от въпроса, когато се говори за ирландската граница", заяви Бъкланд също в интервю за програмата "Днес" на BBC Radio 4. "Не мисля, че по какъвто и да е начин това е всичко и ще приключим всички подробни преговори през следващите няколко седмици. Нека не се преструваме, че тези документи са някак финалното парче от мозайката", добави той.

Повод за тези коментари даде информация от понеделник на ирландската медия RTE, че правителството на Обединеното кралство е предложило на Европейския съюз да бъдат въведени поредица от митнически постове както в Ирландия, така и в Северна Ирландия, с цел да се убеди Брюксел да премахне ирландския предпазен механизъм от двустранното споразумение за Брекзит.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи