Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лиценз за 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7684417 www.24chasa.bg

Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика, заяви шефът на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов, след като получи от председателя на агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов лиценза за шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това стана на церемония в агенцията, на която присъстваха вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

След модернизацията, животът на шести блок бе удължен с 30 години, но максималният срок на лицензията, която може да издаде АЯР (Агенцията за ядрено регулиране), е 10 години.

След днешния ден приключи програмата за удължаване на срока за експлоатация на двата блока на атомната централа. Преди 2 години лиценз получи и пети блок. Програмата за модернизацията започна през 2012 г., оттогава са изпълнени над 200 мерки, а АЕЦ е инвестирала в тях 474 млн. лева собствени пари.

Министър Петкова заяви, че денят е хубав за цялата българска енергетиката и българската икономика, тъй като АЕЦ "Козлодуй" произвежда 34% от електроенергията в държавата на достъпни цени. Тя подчерта, че с лицензията на шести блок правителството е изпълнило един от основните си приоритети, а именно удължаване срока за експлоатация на пети и шести блок.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка