Месеци до лицензиране на проекта за "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7684442 www.24chasa.bg
Лъчезар Костов на връчването на лиценза за удължаване на срока на експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" СНИМКА: Йордан Симеонов

Определен брой месеци остават до лицензиране на техническия проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Това заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. "На етап сме от одобряване на проекта", заяви той. Работи се интензивно  и с министерство на енергетиката, на които е съобщено какво трябва да изпълнят, за да приключи процедурата. 

Костов поясни това по време на церемонията по връчване на лиценза за удължаване на срока на експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Министър Петкова заяви, че лицензирането на проекта е важно, тъй като ще даде предимство на българската страна по време на преговорите със стратегическите инвеститори, които подадоха заявление за участие в проекта. Тя припомни, че до края на ноември ще бъде готова кратката листа с компаниите и консорциумите заявили интерес да инвестират в "Белене".  "За нас е важно до края на тази година или до началото на 2020 г. да разполагаме с лицензиран проект", заяви тя.

На въпрос от журналисти възможно ли е използването на американско ядрено гориво на Westinghouse в АЕЦ "Козлодуй" шефът на агенцията каза, че е възможно. Ако централата реши, че е икономически изгодно и обоснове безопасното му използване и безопасното му управление, то агенцията ще разгледа документите и ще се произнесе, ако се потвърди безопасността. Костов заяви, че често се забравя, че отработеното ядрено гориво трябва да се управлява безопасно. В момента то се изнася в Русия. От "Росатом", казаха, че ако американското гориво отговаря на безопасността и е икономически изгодно, е напълно възможно то да се използва. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка