"Нова Македония": Северна Македония затъва в "плаващи пясъци" по пътя към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7684532 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Цялото държавно ръководство на България през последните два дни е мобилизирано за създаване на нова формулировка на свои стари становища /или заблуди/ за историята на Македония, този път представени като "европейски условия", пише днес в. "Нова Македония" в статия, озаглавена "Плаващи пясъци по пътя към ЕС", предава БТА.

Авторката Ясминка Павловска отбелязва, че всеки път, когато наближава срокът за някоя среща на върха на ЕС, на която трябва да се решава за започване на преговори със Северна Македония, обикновено някой от съседите, които са вече в европейския клуб, активира свой "арсенал от изнудване, индивидуално, а понякога и синхронизирано".

Като пример за такава "съседска изнудваческа практика", на Северна Македония й е предложено да подпише договори за добросъседство, за да ускори пътя си към ЕС. Договорите, макар и асиметрични, бяха подписани, а тези, които положиха подписа си, ги представиха като неизбежна жертва, след която съседите гарантират, че ще престанат с изнудването за европейското бъдеще на Северна Македония.

Научно-историческите обсъждания в смесената македонско-българска комисия бяха блокирани на въпроса за националността на Гоце Делчев, а българската страна очевидно оцени, че сега е удобното време за пласиране на свои гледища, при това отбелязвайки, че благосклонно са направили определени отстъпки, посочва Павловска. Според българския премиер Бойко Борисов отстъпката се състои в това, че те уж се били отказали от идеята, че македонският и българският народ са едно, и предлагат да приемем, че сме "братски народи", посочва авторката.

След "добросъседските предупреждения", че България има 71 възможности да блокира Северна Македония в хода на преговорите с ЕС, изглежда, че европейското бъдеще на Северна Македония ще прилича на стратегия за измъкване от плаващи пясъци - каквото и движение да направи, ще потъва по-дълбоко, пише Павловска.

"Не е ли крайно време и Македония да очертае свои червени линии. И да не позволява повече някой да търгува, да се пазари, да разграбва нашето богато историческо минало, да разгражда нашата национална идентичност или пък да поставя под въпрос спецификата на македонския народ и държава", завършва статията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане