ГЕРБ обмисля съкратеното следствие да остане за тежките телесни повреди (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7685375 www.24chasa.bg

До 10 дни трябва да бъде прието отпадането на бързия съд, който води до по-лека присъда, при убийства

Съкратеното съдебно следствие да отпадне за умишлените убийства, но да остане за тежките телесни повреди, обмисля да предложи ГЕРБ. Това съобщи шефката на правната комисия Анна Александрова във вторник.

“С тежките телесни повреди, изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система и ще се върнем към 2007 г., когато 268 000 преписки бяха прекратени. Те са твърде много като дела”, мотивира позицията на партията тя.

3 дена ще бъдат дадени за предложения за второ четене на промените в Наказателнопроцесуалния кодекс и още следващия вторник ще има извънредно заседание на правната комисия на парламентд. На него идеите щели да се обсъдят и да се чуе и становището на прокуратурата и съда. Целта е промените да бъдат гласувани максимално бързо и до 10 дни да има решение за отпадането на бързия съд, който води до намалени присъди, поне за убийства.

Вчера правната комисия обедини трите предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени съответно от БСП, “Обединени патриоти” и “Воля”. И трите предвиждат отпадане на съкратеното следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди и са практически идентични.

“Текстът около който се обединихмея е много добър”, коментира Емил Димитров от “Обединени патриоти”

Проектът, който внесе ГЕРБ, е по-различен. Той е за изменение в Наказателния кодекс (НК). Според него съкратеното производство трябва да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега, а да има право на преценка. Освен това се предлага и наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Дебатът за премахване на съкратеното съдебно следствие постоянно се подновява през последните години. За последно се разгоря след бруталното изнасилване и убийство на 7-годишно момиченце в с. Сотиря в средата на август.

Преди това общественият гняв бе предизвикан заради съкратеното следствие, по което се гледаха делата срещу убийците на Вероника от Велико Търново и журналистката от Русе Виктория Маринова - и двете жертви на жестоки убийства.

Убийците на двете млади жени - Илиян Здравков и Северин Надеждов, признаха вината си, делата минаха по реда на съкратеното производство и те получиха 30 години затвор. Толкова е максималният срок, който се дава при тази процедура.

“24 часа” призова през август народните представители да премахнат съкратеното следствие за бруталните престъпления.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си