Путин за Грета Тунберг: Осъдително е да се използват деца за лични интереси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7687488 www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

В коментар за емоционалното изказване на Грета Тунберг в ООН и реакциите след него руският президент Владимир Путин заяви днес, че не споделя "всеобщия възторг" към 16-годишното шведско момиче. Според него тя опростява сложни проблеми и е употребявана от възрастни хора с интереси, информира "Дневник".

В изказване на форума Руска енергийна седмица в сряда той каза още, че "това, че млади хора, подрастващи, обръщат внимание на острите проблеми на днешния ден, включително на проблемите с околната среда, е правилно и много хубаво, те безусловно трябва да бъдат подкрепени". Но той смята, че е достойно за ъсождане "когато някой ги използва за лични интереси".

На Грета Тунберг не са обяснили", че съвременният свят е сложен и многообразен, бързо се развива и хората в Африка и много от азиатските държави искат да живеят със същия жизнен стандарт като в Швеция, само че как да се постигне това".

"Да ги принудят да използват още днес слънчева енергия, каквато в Африка има предостатъчно? Я накой обяснил ли е колко струва това", попита Путин. Според него би трябвало да се подкрепят идеи за възобновяеми енергоизточници, но при това трябва да не се забравя за реалността. "Сигурен съм, че Грета е добро и много честно момиче. Но възрастните трябва да сторят всичко да не поставят деца и тийнейджъри в някои екстремни ситуации."

Тази седмица руски депутат покани Грета Тунберг да произнесе реч в Държавната Дума - долната камара на руския парламент. През септември Русия обяви, че ще се завърне в Парижкото споразумение за климата от "прагматични съображения", но говорител на Путин обясни, че това не означава, че той е променил скептичното си отношение към твърденията за мащаба на въздействие на човешката дейност върху промените.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни