БСП: Защо са намалени парите за заплати на медиците - от 50 на 6 млн. лв?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7688057 www.24chasa.bg

“Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.” За това настоя депутатът от БСП Георги Михайлов пред журналисти в парламента.

“Вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания. Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление на Министерския съвет от 10 април тази година, той отпуска 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата", припомни той. Подчерта обаче, че малко по-късно с постановление 111 и в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. е заменена с 6 млн. лв.

“Още повече, че думите “има 50 млн. лв. в системата” бяха използвани като аргументи от управляващите до миналия месец. Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина - какви са причините. От Министерския съвет - какво е неговото отношение към действително огромния и сериозен проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри”, настоя той.