"Еврохолд" регистрира фирмата, с която ще купи “ЧЕЗ България” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7689522 www.24chasa.bg
Най-големият публичен холдинг в България подписа договор за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп у нас на 20 юни тази година.

Заради изискванията на банките дружеството е в Холандия

“Еврохолд България" създава дъщерното дружество “Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани” Б.В., чрез което компанията иска да придбие активите на “ЧЕЗ България”. Новината съобщиха в четвъртък от “Еврохолд”, които са поискали Комисията за защита на конкуренцията да разгледа сделката.

“Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани” Б.В. ще оперира като подхолдинг на “Еврохолд” и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи, съобщават от “Еврохолд”.

Дружеството е регистрирано в Холандия заради изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването. Дружеството е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. Договорът за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България бе подписан на 20 юни 2019 г. “Еврохолд” ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп у нас.

Компанията ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал, който ще бъде осигурен от две глобални инвестиционни банки.

В средата на август “Еврохолд България” подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ и все още се очаква разрешение.

“Еврохолд” влезе в сделката през април, след като КЗК отстрани “Инерком” от процедурата.

Във връзка с обявеното вчера регистриране на ново дружество на “Еврохолд” всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната, припомнят от КЗК. От регулатора отбелязват, че не се очаква планираната концентрация да засегне конкуренцията на съответните пазари, на които участниците оперират.

“Тези пазари са различни и несвързани помежду си хоризонтално или вертикално, нито са свързани съседни пазари. Не може да се определи пазар, който ще бъде засегнат от планираната концентрация”, казват от КЗК.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество “ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец “ЧЕЗ Електро България” АД, лицензирания търговец на електроенергия “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк “Фри Енерджи Проджект” Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса “Бара Груп” и “ЧЕЗ България” ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона