Правят две компресорни станции на “Балкански поток” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7689546 www.24chasa.bg
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов при подписването на договора

Поръчката спечели консорциум между “Главболгарстрой” и германската “Ферощал Индустрианлаген”, срокът за изграждането е 715 дни

“Булгартрансгаз” подписа в четвъртък договор за строителството на двете компресорни станции на северното трасе на газопровода “Балкански поток” с консорциума “Ферощал Балкангаз”. На церемонията присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Сдружението, в което са германската “Ферощал Индустрианлаген”, “Главболгарстрой” и “Главболгарстрой Интернешънал”, спечели обществената поръчка за инвестиционно проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорни станции “Расово” и “Нова Провадия”. Общата стойност на договора е над 350,83 млн. лв. без ДДС.

Според договора “Булгартрансгаз” ще плати 40% авансово, а пълното плащане ще бъде през двете години след въвеждане в експлоатация на “Расово” и “Нова Провадия”, съобщи шефът на газовата компания Владимир Малинов.

“Участието на международни компании гарантира реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура да се реализира в заложените срокове”, заяви той.

“С днешното подписване се доближаваме до изпълнението на актуализираната енергийна стратегия”, коментира министър Петкова. По думите ѝ правителството стои твърдо зад проектите за изграждане на необходимата инфраструктура и газова борса, които ще осигурят диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Подизпълнители ще бъдат “Солар Търбайнс Юръп” - Белгия, “Турбо Машина България” и “Химкомплект Инженеринг”.

Компресорна станция “Нова Провадия” ще бъде в района на варненското село Ветрино, оборудването ѝ е с четири газотурбокомпресорни агрегата, с мощност от по 10 мегавата всеки. Компресорна станция “Расово” е в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана. Ще има три газотурбокомпресорни агрегата, с мощност от по 12 мегавата всеки.

Предвидените компресорни агрегати и за двете станции са най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines.

Преди месец “Булгартрансгаз” подписа с консорциума “Аркад” договор за изграждането на самия газопровод от българо-турската до българо-сръбската граница.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г