Правят две компресорни станции на “Балкански поток” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7689546 www.24chasa.bg
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов при подписването на договора

Поръчката спечели консорциум между “Главболгарстрой” и германската “Ферощал Индустрианлаген”, срокът за изграждането е 715 дни

“Булгартрансгаз” подписа в четвъртък договор за строителството на двете компресорни станции на северното трасе на газопровода “Балкански поток” с консорциума “Ферощал Балкангаз”. На церемонията присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Сдружението, в което са германската “Ферощал Индустрианлаген”, “Главболгарстрой” и “Главболгарстрой Интернешънал”, спечели обществената поръчка за инвестиционно проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорни станции “Расово” и “Нова Провадия”. Общата стойност на договора е над 350,83 млн. лв. без ДДС.

Според договора “Булгартрансгаз” ще плати 40% авансово, а пълното плащане ще бъде през двете години след въвеждане в експлоатация на “Расово” и “Нова Провадия”, съобщи шефът на газовата компания Владимир Малинов.

“Участието на международни компании гарантира реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура да се реализира в заложените срокове”, заяви той.

“С днешното подписване се доближаваме до изпълнението на актуализираната енергийна стратегия”, коментира министър Петкова. По думите ѝ правителството стои твърдо зад проектите за изграждане на необходимата инфраструктура и газова борса, които ще осигурят диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Подизпълнители ще бъдат “Солар Търбайнс Юръп” - Белгия, “Турбо Машина България” и “Химкомплект Инженеринг”.

Компресорна станция “Нова Провадия” ще бъде в района на варненското село Ветрино, оборудването ѝ е с четири газотурбокомпресорни агрегата, с мощност от по 10 мегавата всеки. Компресорна станция “Расово” е в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана. Ще има три газотурбокомпресорни агрегата, с мощност от по 12 мегавата всеки.

Предвидените компресорни агрегати и за двете станции са най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines.

Преди месец “Булгартрансгаз” подписа с консорциума “Аркад” договор за изграждането на самия газопровод от българо-турската до българо-сръбската граница.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266